maandag 15 november 2010

Honderden Damherten in Gevaar

GAAT DE DAMHERT EN DE VOS DE WINTER HALEN???
15 NOVEMBER 2010.
DEN HAAG - De Dierenbescherming vreest voor het leven van honderden damherten die in de Waterleidingduinen tussen Zandvoort en Noordwijk rondlopen. Dat liet een woordvoerder maandag weten.15 Nov 2010!
Amsterdam, de eigenaar van het gebied, beslist binnenkort of op de herten mag worden gejaagd. De Dierenbescherming vreest dat de gemeente beslist op basis van verkeerde feiten en heeft zowel Amsterdam als de betrokken provincies Zuid- en Noord-Holland een brandbrief gestuurd.
Vijf jaar geleden stond Amsterdam ook voor dit besluit. Toen werd gekozen om niet te laten jagen. Ook besliste de gemeente dat er langs bepaalde delen een hek moest komen, om economische schade door de damherten te voorkomen.

Waar hekken staan, is minder 'vreetschade' aan gewassen en komen minder aanrijdingen met het wild voor.
De oplossing is daarom hekken plaatsen langs drukke wegen en wildsignaleringssystemen langs rustiger wegen, aldus de Dierenbescherming. Zij pleit ook voor doorgangen tussen de natuurgebieden voor dieren

Duingebied

De Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) maken deel uit van het duingebied van IJmuiden tot Noordwijk aan Zee. In de rest van het gebied mag op damherten worden gejaagd, omdat ze te veel schade zouden veroorzaken.
De schade door de herten bedroeg vorig jaar 88.000 euro. Daar tegenover staat dat de herten door hun toeristische aantrekkingskracht een potentiële omzet van ruim 5 miljoen euro opleveren.

Afschieten
De Dierenbescherming toont in de brief aan dat afschieten geen structurele oplossing biedt. Dat doen andere maatregelen zoals hekken wel. Als er veel damherten worden afgeschoten, komen er 50 procent minder ongevallen voor, met hekken is dat 87 procent.
Doordat de herten onrustig worden door de jacht, ontstaan er mogelijk nog meer aanrijdingen. Tot slot leidt afschieten tot veel leed, omdat dieren meestal niet in een keer dood zijn of jonge dieren hun ouders verliezen.
Met dank aan : Miranda Bos :   http://www.mirandabos.com/
-
SCHIETEN VOOR DE KERST????
Niet te geloven...Er zijn geen herten teveel en ook geen vossen..
Maar Gewoon teveel mensen zonder verstand!!!