woensdag 19 juni 2024

Zwarte Stern

 Elk voorjaar trekken de Zwarte Sterns van Afrika naar Nederland ...ze vliegen dan 4000 kilometer om hier te broeden. Maar ook vliegen ze tot West-Siberië. De Zwarte Sterns leven in kolonies en bouwen hun nesten het liefst op 'Krabbenscheer' ..een waterplant met flink drijfvermogen. (helaas door slechte kwaliteit water bijna verdwenen) Door het plaatsen van kunstvlotjes proberen ze de Zwarte Sterns te helpen. (Staan op de Rode Lijst als 'Bedreigd'..)
-
-
-
-
-
-
-
Uit onderzoek Mulder (2004) was de oudst aangetroffen vos negen jaar oud. Het (toen Nederlandse) record stond echter op 12 jaar ...het ging om de moervos 'Kleintje' uit het project PWN1. Ze werd op twaalfjarige leeftijd in het dorp Castricum door de politie gevangen en gedood ...van wegen gevaar voor hondsdolheid.
-
-
-
-
-
-
-
-
Het IJsvogeltje gefotografeerd uit een hut … er komen nog foto's van de dekking. De volgende dag vlogen de jongen uit ...maar het stelletje had inmiddels alweer een nest naast hun oude nest. Het is altijd een beetje een gok wanneer ze precies uitvliegen. En blijven ze dan rond het nest hangen. Of zoeken ze een tak iets verder weg?
-
-
-
-
-
Ook vanuit een hut de koolmeesjes ..die in zo'n setting best sfeervol te fotograferen zijn. Er volgen van deze dag nog wel meer foto's ...maar die komen dan in een volgende blog. Eekhoorns ..Appelvinken ..Spechten ...Gaaien ..enz
-
-
-
-
-
Mooi die onderzoeken te lezen van 'Mulder' ...die met zenders en met weinig gegevens de vossen in kaart bracht en hun gedrag onderzocht. Met weinig middelen een interessant onderzoek. 
-
-
-
-
-
-
Deze blog begon met het vangen van een visje ..hier heeft hij een libel voor de jongen. De kleinste heeft hem te pakken en zijn grotere broertje en zusje hebben het nakijken.
-
-
-
-
-
We hadden geluk ...dat zowel het vrouwtje als het mannetje bijna altijd wel aanwezig waren bij het nest. Ook al zaten ze soms wat lastig hoog in de boom. De paring was wel het hoogtepunt. En dat ze de jongen niet veel vis kwamen brengen ..is achteraf wel te begrijpen. Als ze geen vis krijgen moeten ze wel het nest verlaten. Helaas voor ons was dat acht uur later als afgesproken :)
-
-
-
-
-
Een mooi moment van affectie tussen welp en vos ..
-
-
-
-
De Appelvink …de appelvinken waren regelmatig aanwezig … ook het jong van de appelvink. Vooral het moment dat familie appelvink aan het badderen ging ..was een mooi moment. Later volgen daar de foto's van.
-
-
-
-
-
-
Nog wat beelden van de Zwarte Stern … De jongen hebben het duidelijk naar hun zin ..ze springen zo te zien van blijdschap :) …. ik heb nog veel foto's te plaatsen ..maar ja die komen nog. Onderste foto ..Vossen brengen hun welpen naar één burcht en voeden ze zo samen op.
-
-
-