zondag 17 september 2023

Kinderdijk

In de vroege morgen hangt er een mysterieuze sfeer over de Alblasserwaard (Zuid-Holland) bij Kinderdijk. Op de hoger gelegen Lekdijk is de mist eigenlijk te dicht ..en dan is het op het lager gelegen Hoge Boezem van de Overwaard zeker niet te doen qua fotografie. Maar gelukkig trok de dichte mist al wat weg ..en langzaam maar zeker zagen we de contouren van één van de negentien molens van Kinderdijk.
-
-
-
-
-
-
-
De mooie witte houten ophaalbrug en de windmolens zijn hier mooi vanaf een aanlegsteiger te fotograferen …wat een uniek stukje Nederland. (De foto's zijn niet op volgorde van tijd gepubliceerd) De 19 molens van Kinderdijk vallen sinds 1997 onder Unesco Werelderfgoed.
-
-
-
-
-
-
-
-
De ransuilen zoeken elkaar op in het najaar ..in de vroege winter zoeken ook de trekkende ransuilen uit de Scandinavische landen hun soortgenoten hier op om een rustplek te zoeken. Zo'n slaapplaats met meerdere ransuilen noemen we een Roestplek. Het is geen uitzondering dat zoiets gewoon in een woonwijk te zien valt. Ze zoeken de warmte en de veiligheid van de groep op om te overwinteren.
-
-
-
-
-
-
De jong welpen foto's blijven voorlopig deel uit maken van nieuwe updates ...natuurlijk zijn deze welpen inmiddels alweer wat maandjes oud en zijn al echte pubers. De jonge rekels worden over het algemeen in oktober verstoten en moeten een eigen territorium zoeken. In die periode vallen er veel slachtoffers onder de jonge vosjes die grotendeels in het verkeer of door concurrenten worden gedood of verwond.
-
-
-
-
-
-
We hebben achteraf een prachtige dag uitgekozen om hier heen te gaan ..de mist en de mooie zonsopkomst maken het tot een sprookjesachtige morgen. Ondanks dat drones niet gewenst zijn bij Kinderdijk (Bewustwordingscampagne met borden en stickers) vliegt er een drone (Niet verboden) over ons heen. Deze beelden moeten bijna wel spectaculair zijn.
-
-
-
-
-
-
-
Iedere vijf minuten is het anders in het gebied ...het begon met dichte mist ...waarna het wat open trok en de mist iets meer liet zien. De mooie kleuren voor zonsopkomst ...de zonsopkomst en daarna weer een behoorlijk mistige omgeving die opeens moest capituleren voor de zon die dan ook voelbaar de macht van de schemering overnam.
-
-
-
-
-
Het is zeker de moeite waard om in de vroege morgen Kinderdijk te bezoeken. We gaan er dit jaar zeker eens heen als er sneeuw ligt. Wat een prachtig gebied. En achteraf heb ik er spijt van dat ik niet wat filmpjes of panoramische foto's had genomen. Al was het maar met de iPhone.
-
-
-
-
-
-
Het einde van een ochtend in de Alblasserwaard ..een veenweidegebied waar ik nog even op zoek ging naar de purperreigers ...maar zelfs de juveniel purper is waarschijnlijk al vertrokken. Of we hebben hem gewoon niet gezien.
-
-
-
-