donderdag 8 december 2022

Mythe en Sagen

 De 'Vloek' van Westenschouwen is een legende die we deze morgen op een magische en mysterieuze manier in beeld weten te brengen. Mist en een mooie zonsopkomst maakt het gebied rond de 'Plompe Toren' sprookjesachtig mooi. De aanwezigheid van de zeemeerman was met een beetje fantasie voelbaar en zichtbaar in bij het ochtendgloren.
-
-
De legende luidt dat lang geleden een vissersboot terugkwam in de haven van Westenschouwen. Aan boord van dit schip bevond zich een zeemeermin ..die eerder die dag door de schippers was gevangen. Zij werd tentoon gesteld en stierf uiteindelijk op de kade. De zeemeerman sprak hierop de vloek uit ...die het land jaren daarop zou teisteren.  
-
-
-
-
-
De woedende stem van de zeemeerman galmt door de benedenverdieping  van de 'Plompe Toren'  Westenschouwen, 't zal u rouwen ...Dat u heeft geroofd mijn vrouwe! Westenschouwen zal vergaan ...Alleen de toren zal blijven staan.
-
-
Pruikzwam Hericium erinaceus
Pruikzwam Hericium erinaceus
De Pruikzwam staat op de Rode Lijst als bedreigd ..en komt hoofdzakelijk voor op oude beuken voor (95% beuken) en op overige 5%. hier in de Amsterdamse Waterleidingduinen groeit hij al jarenlang op dezelfde plek en het ene jaar wat mooier dan het andere. dit jaar is hij weer prachtig.
Nonnetje Mergellus albellus
-
-
-
-
-
Kokardezaagbek Lophodytes cucullatus
Het is hier ook een mooie duikstek. De onderwaterwereld van Plompe toren is ronduit fascinerend.. Zeeanjelieren Dodemansduim Haaien Roggen Kabeljauw Steenbolken Waaierkokerwormen Noordzeekrab Adelaarsrog Slangster Hermietkreeft Zeedahlia's Naaktslakken enz.
-
Kogelwerper Sphaerobolus stellatus
-
-
Kleverig koraalzwammetje Calocera viscosa
Veertien dorpen waar Koudekerke er één van was .. werden verdrongen door het breken van de oude zeedijk. De toren van de kerk bleef staan als baken voor het scheepsverkeer op de Oosterschelde. 3500 ha polderland ging hier verloren.
-
-
-
Kokardezaagbek Lophodytes cucullatus
-
-
-
Inktviszwam Clathrus archer
Inktviszwam; De Inktviszwam Clathrus archeri is een stinkzwam die in 1921 voor het eerst in Europa is gesignaleerd ..oorspronkelijk is hij afkomstig uit Australië en Tasmanië en is waarschijnlijk meegekomen met de Australische troepen tijdens de eerste Wereldoorlog. Zeldzaam ..links een ei.
Inktviszwam Clathrus archer
-
-
-
-
-
-
Brilduiker Bucephala clangula
-
Veel schepen droegen vroeger de naam 'Neeltje Jans' net zo als de zandplaat in de Oosterschelde. In vroege tijden geloofden de mensen in de beschermgodin 'Nehalennia. De Godin zou reizigers zoals zeevaarders in bescherming nemen. De naam is door de jaren heen verbasterd tot Neeltje Jans.
-
-
Wulp Numenius arquata
-
-
-
Voor een datacentrum zullen er 115 windturbines van vier megawatt nodig zijn of veertien kilometer aan zonnepanelen. Het microsoft-datacenter in Noord Holland verbruikte voor het koelen van zijn servers vorig jaar 84 miljoen liter drinkwater ..en dat terwijl op dat moment we opgeroepen worden om minder water te gebruiken op die warmste dagen.
-
Geschubde Inktzwam Coprinus comatus
-
-
-
-
-
Fleetwood Mac ...
-
Vorige Blog : KLIK
Een beetje een mix van de afgelopen tijd ..hopelijk de volgende blog een winters landschap ;)