donderdag 23 maart 2023

Hyacintorchis of Reuzenorchis

 

Hier in het “Nationaal Park Hollandse Duinen” bij Noordwijk zien we de zeer zeldzame populatie van de Hyacintorchis (Himantoglossum robertianum) of Reuzenorchis. Een orchidee die voor het eerst ontdekt is in Nederland in 2020 door Boswachter Casper Zuyderduyn van Staatsbosbeheer. In 2014 werden er twee planten ontdekt in België .. Deze in de Noordwijkse duinen zijn tot nu toe de meest noordelijke waargenomen exemplaren.
Hyacintorchis (Himantoglossum robertianum) of Reuzenorchis
-
-
-
-
-
-
De Hyacintorchis is de vroegstbloeiendste orchidee en één van de grootste orchidee van Europa. Ze noemen hem niet voor niets ook de reuzenorchis ….ze kunnen onder gunstige omstandigheden tot wel één meter hoog worden …maar gemiddeld zo'n vijftig centimeter. Wij zien ze hier niet groter dan veertig-vijfenveertig centimeter.
-
-
-
-
-
-
De dicht op elkaar staande bloemen maken hem wat rommelig ..met een lip die wit in het midden is en aan de randen rozebruin of groenachtig. De lip heeft vier lobben en oogt als een mannetje ..met twee armpjes en twee beentjes. De schutbladen zijn iets langer dan de bloemknoppen en ook vuilroze ..soms wat donkerder.
-
-
-
-
-
-
-
-
In 2020 werden er zes bloeiende planten en enkele rozetten in de directe omgeving gevonden. Aangezien de Hyacintorchis er minimaal vier jaar over doet om tot bloei te komen ..kan worden aangenomen dat de soort hier al enkele jaren onopgemerkt heeft gestaan.
-
-
-
-
-
-
-
Bij één rozet kon worden afgeleid dat deze een seizoen eerder gebloeid had ..en op basis hiervan wordt aangenomen dat de populatie hier mogelijk al zes jaar aanwezig moet zijn geweest. Ze staan grotendeels in niet toegankelijk gebied. En waren waarschijnlijk minder zichtbaar als rozet.
-
-
-
-
-
Vossentestikels : ..De wortels van de orchideeën bevatten zetmeelachtige koolhydraten ..door ze te drogen en te vermalen werd een fijn wit poeder verkregen dat salep heet (arabische 'sahlap ..dat 'vossentestikels' betekent) 
-
-
-
-
-
-
-
-
In Nederland komen ruim veertig soorten orchideeën voor ..laat orchideeën altijd staan zodat kwetsbare en bijzondere populaties zich verder kunnen ontwikkelen. Bijna alle orchideeën staan op de Rode Lijst. Vermelden van de exacte vindplaats is niet verstandig.
-
Groot Hoefblad
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-