zaterdag 14 januari 2023

Noordzee

In de Noordzee komen grijze en gewone zeehonden voor …de gewone heeft een ronde kop en de grijze is meer afgeplat. De gewone zeehond met de ronde kop heeft een hoger aaibaarheidsfactor dan de grijze en ziet er gewoon liever uit. Een beetje het verschil tussen een koolmeesje en een pimpelmees ... die door zijn pastelkleuren er net wat liever uitziet. Maar het zegt niks :) Een roodborstje ziet er ook lief uit maar het zijn zeer agressieve vechtersbaasjes en vechten op leven en dood met rivalen.
-
-
-
-
-
-
-
Jaarlijks vliegen tienduizenden goudhaantjes vanaf Noorwegen de Noordzee over. Niet te geloven dat een vogeltje van vijf gram die tocht kan maken. Ik moet gelijk denken aan de Monarchvlinder die met een lichaamslengte van vijf centimeter bijna 4500 kilometer vliegt. Dat is toch bijna niet voor te stellen.
-
-
-
-
De gewone zeehond (Phoca vitulina) met z'n maatje op de achtergrond is zo nieuwsgierig van aard dat wij niet naar hem gaan .. maar dat hij de fotografen op zoekt. De harde wind komt schuin van zee en het stuifzand waaide laag over de oppervlakte de uitwatering van Katwijk in. Wij bedekken ons gezicht voor het stuivende zand. De zeehond heeft er zichtbaar geen last van en kijkt gewoon tegen de wind in … Je gunt hem een stofbril.
-
-
Rosse stekelstaart
-
-
-
Het verschil als de zeehond net het water uitkomt of dat hij al een tijdje op het droge ligt is enorm. Als hij droog is lijkt het net een jong beestje … Thuis onder de douche ook even geprobeerd ..maar helaas werkt dat niet bij de mens. :)
-
Goudhaantje
-
-
-
-
-
-
-
Hier in de Amsterdamse Waterleidingduinen zitten ze (Goudhaantje boven) bijna altijd bij de ingang (Parkeerterrein) van Panneland .. Knap dat ze die plek ieder jaar weten te vinden. Wij als mens kunnen dat met een navigatiesysteem ...maar het is toch enorm knap dat het kleinste vogeltje van Europa ieder jaar op dezelfde plek weer te zien is. Wat is de natuur toch wonderbaarlijk.
-
-
-
-
-
-
Veel mensen komen even kijken naar de zeehonden in de uitwatering van Katwijk … de één staat op afstand te kijken ...een ander probeert de zeehond met een mobieltje te fotograferen. Een handjevol fotografen proberen mooie platen te schieten. Eén ding is duidelijk iedereen geniet er van en dan gaat het niet om de kwaliteit van de foto's (zoals sommige wel durven te beweren :( ...nee het gaat om de beleving de gezelligheid en de leut.
-
-
-
-
-
-
-
Een paard ..honden en een voertuig zijn de momenten dat de zeehond alert is. Hij is niet echt bang ..want hij weet dat bij het minste geringste gevaar hij zich zo het water in kan laten zakken .. de tweede zeehond komt ook uit het water. Ik hou het even voor gezien. De auto staat geparkeerd en ik heb niet betaald ..en op een boete zit ik niet te wachten. Misschien heb ik er wel eentje gehad. Dat weten we over een week of twee denk wel.
-
-
-
-
-
-
-
-
Voorlopig was dit even de zeehond … blijft leuk en ik neem er altijd teveel. Dat noem ik dan ruilplaatjes …. Ruilen? :)