zondag 25 juni 2023

Ransuil Muis

 De Zwarte Stern Chlidonias niger: …broeden in Nederland hoofdzakelijk op broedvlotjes die door de mens zijn geplaatst in de watergangen met gele plomp of krabbenscheer. Soms met een onnatuurlijk rand van gaas. Zo kunnen andere watervogels als gans en meerkoet er niet op komen terwijl de zwarte sterns er geen hinder van ondervinden.
Zwarte Stern Chlidonias niger
-
-
-
-
Bergnachtorchis Platanthera chlorantha
Ransuil Asio otus
-
De Ransuil Asio otus : ...Jonge Ransuilen klimmen uit hun nest en met hun scherpe klauwen verplaatsen ze zich via de takken naar een beschut plekje in de boom ...vandaar de naan 'Takkelingen' ..Hij heeft trek in een muisje en laat dat even weten aan de ouders.
Zwarte Stern Chlidonias niger
-
-
-
Ransuil Asio otus
-
-
Moeders heeft het begrepen en komt met een muis ...hij kijkt de muis even goed aan om hem dan later op te peuzelen ..die foto's volgen nog in een nieuwe update. En zielig? ..ach een ransuil eet in tien weken tussen de 140 en 210 prooien per uil. Wat dat betreft vangen uilen miljoenen muizen en zijn ze juist enorm nuttig
-
-
Zwarte Stern Chlidonias niger
Gevlekte Rietorchis Dactylorhiza praetermissa
Zwarte Stern Chlidonias niger
-
De nesten die geen gaas om het broedvlotje hebben zijn duidelijk kwetsbaarder dan met het gaas ...hier zien we een bezetting van zo'n 60 procent terwijl met gaas een bezetting had van bijna 100 procent.
-
-
Knobbelzwaan Cygnus olor
Tureluur Tringa totanus
-
De Tureluur is een prachtige en typische weidevogel die we graag willen zien en behouden in onze polders. Hij staat op de Rode Lijst omdat de aantallen al jaren aan het afnemen zijn. Naast de Grutto en de Kievit zijn het toch wel weidevogels waar we alles aan moeten doen om die te behouden en hun populatie veilig te stellen.
-
Ree Capreolus capreolus
Zwarte Stern Chlidonias niger
-
-
Ransuil Asio otus
Vroeg in de morgen trok de mist wat op en kwam de zon mooi door … dat is sowieso het mooiste moment van de dag. Regelmatig kwamen de ouders aanvliegen met prooien ..visjes libellen en wormen stonden op het menu. In de verte horen we de koekoek en een snor. De afstand was best wel groot maar dat mocht de pret niet drukken.
Zwarte Stern Chlidonias niger
-
Ransuil Asio otus
Bosorchis Dactylorhiza fuchsii
Vos Vulpes vulpes
Ransuil Asio otus
-
-
We zien ze niet zoveel ..maar de ransuil is de meest verspreide uil van Nederland ...met ongeveer 9.000 broedpaar. Ook is hij met de bosuil de meest algemene uilensoort. Maar ondanks dat is het niet altijd eenvoudig ze waar te nemen. En mooi? Ja dat zijn ze zeker.
-
-
Soldaatje Orchis militaris
Bosuil Strix aluco
-
-
Ransuil Asio otus 
Het aantal Woudaapjes nog geen 150 broedpaar en de Kwak nog geen 40 broedpaar.Ook het Paapje met zo'n 250 broedpaar zijn vele malen zeldzamer dan een Ransuil of Bosuil De Zwarte Sterns met zo'n 1200 broedpaar en de Merel met een broedpopulatie van zo'n 900.000 geeft maar weer eens de verschillen aan qua broedpopulatie's in Nederland.
-
Brede Orchis Dactylorhiza majalis
Grote Karekiet Acrocephalus arundinaceus
Zwarte Stern Chlidonias niger
-

Vos Vulpes vulpes
Hoge Veluwe Edelhert
-
Park de Hoge Veluwe ... Met de edelherten die nog moeten wennen aan hun nieuwe bastgewei. De warmte en de afstand waren om ze te fotograferen op die afstand bijna niet te doen. De trilling van de lucht was enorm. Volgende blog Vlinders Rupsen Ransuil Vosjes en Orchideeën.
Vos Vulpes vulpes