vrijdag 27 januari 2023

Overwinteren

De damherten zijn hun robuustheid van de bronstperiode al kwijt .. de wintervacht die langzaam grijs/beige is geworden doen vermoeden dat hij nog enigszins grof is ..ze moeten in deze periode zorgen dat ze hun vetreserve behouden en staan dan ook bijna alleen met hun kop naar beneden om te grazen. Het is dan ook zaak om op het juiste moment te fotograferen.

-
-
-
-
-
-
De wintervacht van de vos is behoorlijk dik en bestaat uit verschillende lagen .. omdat honden en vossen geen vocht afscheiden om hun lichaam te doen afkoelen (zweten niet) .. zijn hun haren in het gezicht poten en oren kort. Zo kunnen ze toch warmte kwijt..
-
-
-
-
-
-
Deze wilde zwanen overwinteren met hun jongen die dit jaar geboren zijn in Rusland of Scandinavië ..in de Amsterdamse Waterleidingduinen AWD. Het is prachtig om hun trompetterende roep te horen. De damhert hinden hebben een dikke wintervacht .. vooral de jongen van dit jaar hebben een mooie dikke winterkop met prachtige donkere ogen ..het verschil met moeder is goed te zien.
-
-
-
-
-
-
Het is vroeg donker en eigenlijk hebben de dieren na zonsondergang tot zonsopkomst in de winterperiode meer tijd zonder verstoring of kans opgejaagd te worden door de mens. Nu het kouder is moeten ze hun energie sparen om warm te blijven om te overleven. Extra rustgebieden kunnen daar ook bij helpen.
-
-
-
-
-
De Natuurlijke vijand van de vos is de vos zelf. Dat betekent dat een gebied na een tijdje vol raakt en er niet meer vossen bijkomen. Dit blijkt ook uit het jachtverbod in Luxemburg op vossen ..wat sinds 2015 geldt. Het verbod is in 2018 wegens succes verlengd ..en er vond geen vossen explosie plaats zoals verwacht ..maar hun aantallen bleven gelijk.
-
-
-
-
-
-
Elke twee uur komen de muizen boven de grond om te eten. De torenvalk weet precies waar en verspild geen energie. Hij blijft dan ook in het gebied waar de muizen zitten.
-
-
-
-
-
-
Vossen staan op de landelijke vrijstellingslijst. Dit betekent dat ze het hele jaar met het geweer mogen worden gedood tussen zonsopkomst tot zonsondergang ..zodra er schade dreigt aan flora en fauna. Zelfs lokvoer honden vangkooien kastvallen en lok geluiden.
-
-
-
-
-
-
-
Meestal vliegen ze wel in kleine groepjes rond ..maar hier aan de kust zien we er één. Gelukkig werkte deze beter mee dan de groep fraters en de velduil die zich verscholen had in het natte veld. De Sneeuwgors is een prachtig vogeltje die hier ook komt overwinteren. 
-
-
-
-
-
-
-
Hij broedt noordelijker dan welke zangvogel ook .. net even onder de Noordpool bij Spitsbergen en noord Groenland. En bang voor de mens is hij nauwelijks .. Leuk om ze hier in het Waddengebied tegen te komen waar ze moeten opvetten voor de terugreis. 
-
-

De foto's in deze blog zijn van de afgelopen weken … vervolg next blog