zondag 21 januari 2024

De Bronst van de Damherten en de Edelherten

INHAALBOG:  86 procent van de Nederlanders wil dat de overheid de natuur beschermt. Het volgende kabinet moet dus direct actie ondernemen om de natuur te beschermen. De rol die voormalig natuur staatssecretaris Henk Bleker van het CDA had in de teleurgang van onze natuur ...was enorm. In een paar maanden tijd werd de stabiliteit van onze natuur weggeslagen.
-
-
-
-
-
-
-
Het is volgens mij dan ook een schande dat deze man nog regelmatig uitgenodigd wordt om te praten over natuur. Hij heeft de natuur en achteraf ook het CDA de nek omgedraaid met zijn populisme. Hij had juist toen belangrijke stappen kunnen zetten voor de boeren en de natuur.
-
-
-
-
-
-
De populatie gewone zeehonden groeide tot de jaren 90 sterk ...tot maar liefst 10.000. Sindsdien zakt de populatie omdat de pups niet terugkomen in de populatie. Waar de pups blijven is onbekend.
-
-
-
-
-
Vroeg in de morgen met niet teveel wind en een beetje mist ..zijn ze tegen het licht in prachtig te fotograferen. De damherten zijn dan wel niet in detail te zien maar hun silhouetten geven al een prachtig magisch en sfeerrijk beeld. De damhertenbronst op z'n mooist.
-
-
-
-
-
-
Moeten de zeehonden vanwege de windparken verder trekken? Onderzoek daarna is misschien wel noodzakelijk willen we een mooie populatie behouden.
-
-
-
-
-
-
Het gevecht gaat om de vrouwtjes ...de hindes. Wat opvalt is dat er ook in de vroege morgen maar weinig hindes zijn overgebleven door afschot. Hier en daar een hinde met één of twee jonge spitsers. Deze spitsers worden door veel mensen gezien als hindes.
-
-
-
-
-
De natuur beschermen kan alleen door minder gif te gebruiken ..minder stikstof en meer veel meer bescherming van habitat …meer rustgebieden. En dan geen privileges ...nee echt een rustgebied alleen toegankelijk voor beheerder en voor noodzakelijke onderzoeken.
-
-
-
-
-
Mensen komen van heinde en verre om de edelhertenbronst te zien … overnachten in een hotel of camping ...betalen entree en dan is er een boswachter die juist op het moment dat er veel herten te zien zijn op het 'Reemsterveld' de boel moest verzieken om heeeel laat en alsnog te strooien. Ja...alles weg natuurlijk. Deze boswachter heeft totaal geen empathie of hersencel … mensen waren terecht woest. Hoe haal je het in je hoofd!!!
-
-
-
-
-
-
Met het prachtige ochtendlicht op de damherten ...een gevecht op nog geen tien meter afstand. Ze zijn dan niet zo robuust als edelherten ...maar de beleving is enorm en het gevecht intens. Het was weer genieten in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
-
-
-
-
De update is laat ivm verhuizing en gezondheid. inmiddels weer goed herstelt.
Er komt nu snel weer een update om de achterstand snel weg te werken.