woensdag 6 september 2023

Voedselketen

 We kunnen niet gaan stilzitten en niks doen ..want als we niks doen verdwijnt de heide door verzuring versnippering en door verdroging. De natuur staat onder druk en gaat gebukt onder een overdosis stikstof. En uit onderzoek blijkt dat we er nog slechter voor staan dan dat we al dachten.
-
-
-
-
-
-
Eens in de tien jaar wordt nieuwe wetenschappelijke kennis over de stikstofgevoeligheid van natuur verzameld en samengevat in een Europees rapport over de kritische depositiewaarden. En natuurlijk zijn er mensen die het er niet mee eens zijn .. maar de achteruitgang door gewasbeschermingsmiddelen en stikstof is wel degelijk rampzalig voor onze natuur.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Er stonden een tiental fotografen rond het weilandje aan de Schaapsweg ..dus lang hoefde we niet te zoeken waar de Hop precies zat. Op grote afstand en de warmte die trillingen veroorzaakte laag bij de grond ...maakte het er niet eenvoudig op ..om hem er goed op te krijgen. Later of juist vroeger op de dag had waarschijnlijk beter geweest. Maar het mocht de pret niet drukken. De Hop blijft een bijzonder mooie vogel die op z,n mooist is als hij zijn grote kleurrijke kuif laat zien.

-
-
-
-
-
Voor mensen die er niet goed tegen kunnen … scrol maar snel door. De muis gaat in nog geen vijf minuten naar de eeuwige jachtvelden. De ransuilen zitten ook in een gebied waar veel muizen zitten. En om de boel in evenwicht te houden is predatie op muizen natuurlijk niet leuk ..maar wel wenselijk/noodzakelijk.
-
-
-
-
-
-
De Haas en het Konijn staan sinds 2020 op de Rode Lijst Zoogdieren ...omdat ze in hun voortbestaan worden bedreigd. Voor hazen geld een jachtverbod in de provincies Groningen Limburg en Utrecht.
-
-
-
-
-
-
-
De jonge welpen zijn inmidels al pubers en kunnen goed voor zichzelf zorgen. Vooral emelten moeten er aan geloven. Zoals de Hop ...die ze eigenlijk met zijn wat kromme snavel beter weet te vangen dan de vos.
-
-
-
-
-
-
Futen bouwen twee nesten per jaar ...een tweede leg is dan ook vrij normaal. Ook ijsvogels en meerkoeten hebben meerdere nesten per jaar. De grotere jongen moeten noodgedwongen het territorium uit.
-
-
-
-
-
De ransuilen zijn alweer van een tijdje geleden … zoals bij de welpen plaats ik meestal zo'n twee maanden later de eerste foto's ...Beetje vreemd want vogelaars en fotografen weten echt wel wanneer er iets en wat er te zien valt per maand. Maar het kan geen kwaad zo.
-
-
-