maandag 19 december 2022

IJsvogel in de winter

 Wat is het mooi om een IJsvogeltje in de rijp tegen te komen …Het is de laatste dag voordat de temperaturen weer stijgen zodat ze weer overal terecht kunnen om voedsel te zoeken. Het IJsvogeltje is een vogel die niet wegtrekt maar gaat wel op zoek naar voedsel ..dat is ook wel buiten zijn territorium. Dus een grote kans dat we dit IJsvogeltje straks hier niet meer zien.
-
-
-
-
-
-
-
Het is een heerlijke morgen ..waar de zonsopkomst prachtig is en het licht sprookjesachtig mooi. De rijp kleurt wit en door de zon tegen het paars aan. Jammer dat zoiets niet de hele dag duurt.
-
-
-
-
-
-
Rijp en de slijmzwammen is ook zo'n mooie combinatie .. ik fotograaf de macro's niet met een statief. Dus neem ik ruim voldoende foto's. Een statief is natuurlijk veel beter .. maar wel meer sjouwwerk.
-
-
-
-
-
-
-
-
De Brilduiker broedt bij zoet water in Scandinavië en Rusland ..in de winterperiode zijn ze goed te zien in de duinen. Zoals meer wintergasten zijn ze makker aan het eind van de winter dan bij het begin. Ze vliegen dan een stuk minder om energie te besparen.
-
-
-
-
-
-
-
-
Het 'Gewoon Franjekelkje – Dasysciphus virgineus hebben over het algemeen wat waterdruppels op de kleine haartjes. Ze hebben een klein steeltje die je zo één twee drie niet gelijk ziet. Om te determineren heb je eigenlijk een microscopisch onderzoek nodig. Ze zijn hel klein maar meestal wel in grote aantallen te zien op dood hout. Foto onder zonder rijp.
-
-
-
-
-
-
-
-
Het IJsvogeltje met zijn prachtige kleuren ..die bijna tropisch aandoen. In de boom die zo goed als kaal is lijkt hij zo opvallend .. maar dat valt tegen. Het is zoals een vliegenzwam ook opvallende kleuren heeft maar toch niet altijd gelijk in het oog springt.
-
-
-
-
-
-
-
-
Een roestplek van de ransuil .. het is een plek waar ze bij daglicht slapen. 
Zodra het donker wordt vliegen ze uit om voedsel in de omgeving te zoeken. Onder de boom veel uilenballen en stront. 
-
-
-
-
-
-
Eenmaal zo'n roestplek gevonden ..dan kun je er bijna vanuit gaan dat ze het jaar daarop weer in die boom gaan zitten. Als ze tenminste niet worden verstoord.
-
-
-
-
-
Het IJsvogeltje heeft in deze blog best wel een hoofdrol gekregen. Maar ja een IJsvogeltje zo in de rijp tegen te komen is natuurlijk iets geweldigs ..Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die dit vogeltje niet kunnen waarderen :) Van de ransuilen volgen meer foto's in mijn volgende blog.