vrijdag 5 november 2021

Kraanvogels Duitsland

Op onze zoektocht naar de kraanvogels (Grus grus) in de hoogveengebieden rond Diepholz (Duitsland) stuiten we al snel op een groep van honderden kraanvogels. Ze foerageren op de akkergebieden waar ze zich tegoed doen aan de aardappelen en de maïs die op het land zijn blijven liggen.

-
-
-
-
-
-
-
Met een spanwijdte van 2 tot 2,3 meter zijn ze haast niet te missen. Daarbij is van verre het getrompetter te horen .. zo nu en dan gaan ze op de wieken en dan is het kabaal enorm.
-
-
-
-
-
-
-
De kraanvogels hebben gebroed in Scandinavië en Rusland en trekken zodra ze uitgerust en vol gevreten zijn richting het zuiden … de meeste vliegen naar Extremadura waar zo'n 140.000 kraanvogels overwinteren ..een tocht van zo'n 4000 kilometer.
-
-
-
-
-
Hier bij de observatietoren in het Rehdener Geestmoor komen tegen de avond van alle richtingen duizenden ganzen en kraanvogels aanvliegen om hier in het natuurgebied van 1786 ha groot te overnachten. Dus ook bij zonsopkomst zie je de kraanvogels vertrekken om in de omgeving weer te gaan foerageren.
-
-
-
-
Rode Wouw
-
-
We hebben weleens een jaar meegemaakt dat het vroeg in de morgen te mistig was …en dan is het frustrerend als je ze wel hoort overvliegen maar ze niet te zien ..
-
-
-
-
-
-
-
Is het de paringsdans of hebben ze het aan de stok .. elegant maken ze met hun gestrekte lijf een sprong van wel enkele meters hoog .. met de vleugels geopend en hun poten naar voren lijkt het soms meer op een gevecht dan op een aanzoek .. Misschien is het vrouwtje er niet aan toe en valt ze niet op zo'n bar type?
-
-
Ree
-
-
Dat deze kolossale vogels elkaar nooit raken mag toch een wonder zijn .. we praten bij een zeearend over de vliegende deur ..maar als je zo'n groep kraanvogels ziet vliegen heeft het meer weg van vliegende garagedeuren die elkaar dan ook niet moeten raken in de vlucht.
-
-
-

-
-
-
Normaal gesproken vliegen ze meestal dichtbij de uitkijktoren naar de foerageerplekken … maar helaas vlogen de grote groepen de andere kant uit. Kwam dat omdat de ganzen wel deze kant uitvlogen of had het puur te maken met de windrichting .. met windkracht twee of zo?
-
-
-
Einde ..