dinsdag 3 augustus 2010

Een Bizarre Waarneming in het AWD door Miranda (Ingezonden door Miranda)


Foto's en verhaal: Ingezonden door Miranda via Mail.
Miranda heeft een prachtige site...Met o.a. Foto's van de AWD..En als U haar site bezoekt...Kijk dan ook even op Bekroond...Want haar fotowerk is regelmatig gepubliceerd..o.a. Grasduinen.
Haar Site: http://home.tiscali.nl/mirandabos/index1.htm

Hoi Henk,


Hoe gaat het?
Ik ben vandaag naar de AWD geweest, het was heerlijk weer en ik heb een paar uur heerlijk gewandeld. Uiteindelijk werd het nog langer dan ik van plan was, omdat ik aan het eind hopeloos de verkeerde kant op ben gelopen , één afslag verkeerd en toen ging ik richting zuiden ipv noorden en alleen maar verder van de parkeerplaats af dan er naar toe ... haha ... maar ach , het was mooi weer, dus dan is het niet zo erg nietwaar? Ik heb vandaag een hoofd van een hert gezien, zie foto die ik bijgevoegd heb, dit had ik nog nooit zo gezien, geen lijf erbij, alleen het hoofd, heel apart. Heb jij dit wel zo eens zien liggen?
(De Kop van een Damhertmannetje)
En ook ben ik een pasgeboren kalfje tegen gekomen dat onder de vliegen zat en vermoeid op de grond lag zonder moeder in de buurt. Maar wel met navelstreng en vruchtzak nog aan hem vast. Hij was ook nog nat, dus echt net geboren, hij wilde gaan opstaan, maar dat lukte hem of haar niet.
Ik vond het eigenlijk heel zielig, maar wist niet wat te doen en ik vond het ook raar dat moeder er niet vlak naast stond, maar ik weet ook weinig van koeien, misschien weet jij er meer van af? Ik ben uiteindelijk maar doorgelopen en hem rust gegeven, in de hoop dat het opstaan later wel ging lukken, maar ik had ook zo'n onderbuikgevoel dat dit kalfje misschien iets mankeert en het misschien wel niet gaat redden. De andere koeien stonden een heel stuk verderop. Ik ben heel de wandeling verder geen boswachter oid tegen gekomen, dus kon ook niemand waarschuwen, maar ik vond het wel een moeilijk gezicht hoor dat kalfje dat daar zo moederziel alleen lag..... Heb jij zoiets wel eens gezien?
Heeft U een verklaring voor deze bizarre waarnemingen?
Komt ook binnenkort te staan onder "Gastfoto's..Via Mail ontvangen

-------------
Van Waternet kreeg Miranda Bos op 9 augustus onderstaande mail:
Beste mevrouw Bos,

Via ons bezoekerscentrum heb ik uw vraag doorgestuurd gekregen, met de vraag van Saskia of ik u antwoord wilde geven.
Ik kan u gerust stellen wat betreft de gezondheid van het kalfje, welke u heb kunnen fotograferen vlak na de geboorte.
Het kalfje is inmiddels al zo snel in de benen, dat boer Ruigrok al een paar dagen probeert het te vangen om de gele oornummers aan te brengen. Ook de moeder koe is in goede gezondheid en zorgt goed voor haar kleine.
Daarom wil ik u bedanken dat u het kalfje heb laten liggen en het de tijd heeft gegund zodat het kon uitrusten van de inspanning om geboren te worden.
De moeder koe reageert heel instinkmatig op een geboorte, misschien is het door uw komst verstoord en heeft daarom het kalfje laten liggen of heeft zij de geboorte stress door afstand tot het jong te nemen verwerkt.
Wat we inmiddels wel weten door observatie van de beesten in het veld, is dat koeien de jongen laten rusten onder struiken en door gaan met grazen, zodat ze soms 100m tot 200m van de jongen af zijn. Opvallend is dat de koe onthoud waar het kalf aan het rusten is, na verloop van tijd zoekt de moeder koe het jonge kalfje weer op om het te laten zogen b.v., hetzelfde als reeën doen.
Als de moeder koe een wat oudere kalf heeft vinden ze elkaar ook door te roepen, de moeder koe maakt dat een loeigeluid wat het kalf herkend, hierop staan ze op en lopen zelf naar de moeder koe toe.
Als het kalf dichtbij de moeder koe staat, herkend de moeder koe ook haar eigen kalf aan de lichaamsgeur, je ziet de moeder koe dan ruiken aan het kalf onder zijn of haar staart tijdens het zogen.
Het zielig zijn in de natuur is soms slecht in te schatten als je een pas geboren leven ziet.
In een normale omstandigheid zoals in dit geval, is 9 van de 10 keer geen enkel probleem aanwezig. Het werkt juist prima om de moeder- kind relatie te bestendigen als er rust is zonder inmenging van buitenaf.
Uiteraard blijven we graag geïnformeerd van en over zichtwaarneming vanuit het veld, van onze trouwe bezoekers.

Met vriendelijke groet,

Peter Olijhoek
Opzichter / Coördinator BNBO
Waternet