dinsdag 2 mei 2017

Patrijs (Veldhoen)

- Noordwijk
De Patrijs of Veldhoen is een ernstig bedreigde vogel (Rode Lijst)
In Nederland is maar liefst 95% van de patrijzen verdwenen als gevolg van schaalvergroting en intensivering van de landbouw.
maar niet alleen in Nederland gaat het slecht met deze fazantachtigen ..
-
-
Van de ooit meer dan een miljoen patrijzen zijn er in ons land nog maar zo'n 10.000 broedparen over.  
-
-
Sovon constateerde dat als de afname zo doorgaat we het risico lopen dat de patrijs ..net als in Zwitserland en delen van Duitsland ..daadwerkelijk uitsterft.
-
-
En dan lees je op http://wbesusterengraetheide.nl/jacht/patrijs/ ..Helaas is de jacht op de patrijs sinds 1 juli 1998 gesloten. De minister kan wetgeving weer ongedaan maken. Dat zou volgens WBE plaatselijk kunnen waar de stand nog goed is ( Hoe kom je er op?)

-
"Alleen al om het culinaire genot zou de jacht op patrijs plaatselijk weer opengesteld moeten worden. Het is een verarming en verschraling van onze eetcultuur.. dat dit superwild niet meer op ons bordje kan verschijnen"
Nu begrijpt u waarschijnlijk wel dat beheer staat voor eigen belang!
-
Wild Beheer Eenheid is gewoon een jagersvereniging met een mooie naam ..die maar één belang hebben. En dat is de controle over hun vriezer.
-
(Vossen AWD met Cees v Ginkel)
Jager Jan Jutten suggereert dat het aantal weidevogels als de patrijs met tachtig procent is verminderd ten opzichte van tien jaar geleden. Dit zou allemaal komen door de toename van vossen.


-
Ten eerste is de patrijs een akkervogel en geen weidevogel .. En ten tweede zijn het de intensieve weidebeheer met eentonige weidegronden en verkeerd maaibeheer de echte schuldigen van het teruglopen aantal patrijzen.
-
-
De handel in boomkikkers vormt een gevaar voor de populatie in de awd .. In de twintigste eeuw waren boomkikkers voor 10 cent te koop .. een geliefd huisgenoot die tevens als weerprofeet gezien werd. Nu zouden we eigenlijk die handel moeten verbieden.

-
We weten natuurlijk niet precies hoeveel .. maar ook uit de Nederlandse natuur worden veel beesten voor handel uit de natuur genomen. Alleen al tienduizenden Nederlands vogels ..worden illegaal gevangen.
-
Voor een beetje mooie zangvogel krijgt men al snel honderden
euro's. Deze illegale handel in dieren en vogels moeten we zeer zwaar gaan straffen
.-
-
Het is al vanaf 1973 in Nederland verboden inheemse reptielen en amfibieën te bezitten of te verhandelen. Met uitzondering voor educatie en voor onderzoek. Populaties die uit de vrije natuur worden ontrokken lijden daar zeer onder.
-
Eigenlijk mag je ze niet eens vervoeren en zelfs niet verstoren!
-

1 opmerking:

  1. Wat mooi die patrijzen, die zie je echt niet vaak dus die kans heb je goed benut. Verder ook weer leuke foto's uit de AWD, de boomkikker zit er wel erg grappig bij en de zandhagedissen lieten zich ook goed zien. Leuk dat je ook nog een vosje hebt gezien. Groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen