zaterdag 29 april 2017

Natuur Momenten

Vandaag bezoeken we het Nationaal Park Zuid-Kennemerland (NPZK) en Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD)
Het weer is wisselvallig en er hangen even dreigende wolken boven het duingebied. Struinen is hier niet toegestaan en het is even wennen dat hier niet de wandelaar maar de fietser een hoofdrol vervult. (Foto's AWD en NPZK gemengd)
Tot twee maal toe .. worden we bijn
a voor de sokken gereden ..
-
Ik verontschuldig mij bijna automatisch in beide gevallen ... En realiseer me des te meer dat we blij mogen wezen met een fietsvrij awd ..waar de wandelaar niet de tweederangsburger is. Zodat we niet op voorhand bij elke bocht de berm alvast maar moeten pakken. Omdat er zo'n idioot de bocht zoveel mogelijk probeert aan te snijden.
(Grasmus)
(Wijngaardslak) 
Een regenbui en de wijngaardslakken gaan op zoek naar een partner ..Ze hoeven niet ver van huis :) om een partner te vinden.  En wie ze tegenkomen? Paren gaat altijd ..want ze zijn tweeslachtig ..ze hebben zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. 
-
(Geoorde Fuut)
(De Duinen)
(Boomkikker)
De boomkikkers planten zich vanaf half april tot juli voort .. Boomkikkers klimmen graag naar een zonnig plekje .. ze zijn dan ook uitgerust met hechtschijven op vingers en tenen ... Ze lijken zo eenvoudig te vinden qua kleur. Maar dat valt soms best tegen.
-
(Vos)
(Regenwulp)
(NPZK)
(Baltsende Geoorde Futen)
En dan maken we even de tango van de Geoorde futen mee .. deze baltsende geoorde futen gaven heel even een voorstelling weg .. Helaas was toen het licht niet echt best .. maar ik ben er wel heel erg blij mee. 
-
-
(Dodaars)
(Damherten awd)
Hier in de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn herten nog zichtbaar .. maar het is te merken dat hun aantal behoorlijk is afgenomen en dat herten in het midden-duin behoorlijk schuw zijn geworden.
In het NPZK zien we vandaag geen één damhert of ree.
(Aalscholver) 

De uitslag van Groot Wild Enquête van Natuurmonumenten
(40.000 natuurliefhebbers:"De natuur zelf kan bepalen hoeveel dieren in een gebied kunnen leven. 
(Predatie)
(Vos)
(Geoorde Fuut)

Sterfte door voedselgebrek is acceptabel ..op voorwaarde dat
boswachters dieren die uitzichtloos lijden afschieten.  Afschieten om te voorkomen dat de dieren honger krijgen ..is omstreden.
-
(Zandhagedis)
De meeste mensen zijn tegen preventief afschot ... helaas denkt de rechter daar anders over.
(Gekraagde Roodstaart)

6 opmerkingen:

 1. prachtig verslag van een topdag. Wat een mooi moment hadden we bij de geoorde futen, toen ze de paringsdans deden, jammer dat we toen net even geen mooi licht hadden. Wat heb jij de tapuit mooi, was bij mij niet zo goed gelukt. Ook de futen die wat onenigheid hadden heb jij er goed op staan. Mijn blogje van deze dag komt later deze week, heb net pas mijn AWD foto's van eind maart / begin april geplaatst.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. prachtige serie weer Henk...wij waren vd week ook in de AWD...en we zijn weer snel weg gegaan...de sfeer is er weg, ik zie alleen nog jonge herten,schuw weghollend....zo jammer, kwam er altijd graag ....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja die jaagt misschien zelf ook he Henk deze uitslag doet me toch plezier blij dat er nog zoveel mensen zijn die de natuur een goed hart toe dragen ! Je heb er weer iets prachtig van gemaakt Henk ik ga echt niet kiezen want dan zou ik je andere foto's tekort doen . ik heb weer genoten dankjewel !!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie serie Henk. Op de laatste foto staat een roodborsttapuit en geen gekraagde roodstaart.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen