vrijdag 26 mei 2017

Maashorst

Vandaag gaan we met Boswachter Frans Kapteijns ..Ank ..Harry ..Ghita ..en ik onder leiding van Maurice van Doorn (Bos en Natuurbeheerder gemeente Uden) en zijn assistente Maaike Sleegers ( Student Diermanagement VHL) naar Maashorst.
 Verzamelen bij : Natuurcentrum 'Maashorst" Erenakkerstraat 5 5388 SZ Nistelrode
(Reegeit)
We gaan vandaag op zoek naar de Europese Bizon ..de Wisent. Op Bevrijdingsdag is er een kalfje geboren .. en niet veel later op 8 en 10 Mei 2017 nog twee.         De kudde bestaat nu uit 13 wisenten. 

Bijna honderd jaar geleden leefden er alleen in dierentuinen nog wisenten. De laatste wilde
exemplaren stierven in 1927.
(Zonnedauw) 
Via een Europees fokprogramma zijn er weer ruim 6.000 dieren waarvan er zo'n 3.500 in natuurgebieden leven. Eerst in 2007 in het 'Kraansvlak' - 'Nationaal Park Zuid-Kennermerduinen'  (NPZK) en later in  2016 in het natuurgebied 'Maashorst'.
Als we het gebied ingaan ..zien we de roodborsttapuit ..heel veel sint-jacobsvlinders. 
en her en der vliegt een citroenvlinder die maar niet stil wilt zitten.
Een levendbarende hagedis schiet van het dode hout ... denk dat het door ons komt ..of zag hij ook die buizerd in de lucht?
(Exmoor pony met kalf)
Exmoor pony's zijn wilde paarden die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Engeland.hun graasgedrag past goed bij het zand en kalklandschap van de Maashorst.(Salamander)
Bijzonder in dit gebied is de Peelrandbreuk .. waar juist door opgestuwd grondwater de hogere gedeeltes het natst zijn en de lagere gedeeltes een stuk droger. Het water bevat veel ijzer en het water kleurt dan ook behoorlijk rood uit. Hier waar vroeger maisvelden en landbouw krijgt de natuur de kans zich te ontwikkelen.


(Rode Bosmier)
(Wisent ..door dichte begroeiing)
"Maashorst' (EHS): Het verbinden van omliggende natuur door aankoop landbouwgrond en door particuliere eigenaren te benaderen (Ondernemend Natuurnetwerk Brabant) en het betrekken van natuurinclusieve landbouw ... .... waar de eigenaren worden gecompenseerd voor de schade die afspraken met zich meebrengen (o.a. geen bestrijdingsmiddelen) .. kunnen we wel spreken van één van de grootste aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant. (Rechts Kalf)
(Tauros)
Dit oerrund is uitgestorven ..Sinds een paar jaar fokt stichting Taurus met een aantal oorspronkelijke  runderrassen een dier dat zowel genetisch als qua uiterlijk het oerrund benadert/ (De oorspronkelijke oerrund was robuuster en imposanter dan deze) 
(Park - Oude Warande - Tilburg)
We nemen afscheid van Maurice van Doorn en Maaike Sleegers en bedanken hun voor de gastvrijheid en rondleiding .. waarna we wat gaan lunchen. We nemen na de gezellige lunch ook afscheid van Frans Harry en Ank ..Ghita en ik vertrekken richting Tilburg.
(Siberische Grondeekhoorn)
Tilburg:..Het landgoed 'De Oude Warande' is de enigste plek in Nederland waar de Siberische Grondeekhoorn voorkomt. In 1973 sloot men namelijk het dierenpark...

(Grote Stinkzwam - 23 mei :))
Waarbij de ondergronds levende eekhoorns werden vergeten ..en kregen zo hun vrijheid. Een andere versie was/is dat er bij de verhuizing één van de kisten viel en open ging .. Waardoor er enkele van deze leuke rakkers konden ontsnappen.
Ja .. in Mei al de stinkzwam ..ik kon het nauwelijks geloven .. maar toch?
(Gewone of Rode Eekhoorn)
Onze eekhoorns kunnen van exoten teveel last krijgen.
Maar hier in Tilburg mogen de Siberische Grondeekhoorns voorlopig blijven 
Waarom? ...zie KLIK 

4 opmerkingen:

 1. Prachtig Henk,
  Een dag met een zonnig gouden randje !!
  Bedankt voor alle info die je hier geplaatst hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb je er nog een mooie blog van kunnen maken, jouw foto's zijn duidelijk beter geslaagd dan die van mij. Het was een prachtige en vooral gezellige dag
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een heerlijke dag Henk duidelijk te zien waarom die Rodemier zo venijnig kan bijten
  Prachtig blog weer dankjewel !

  BeantwoordenVerwijderen