donderdag 21 januari 2010

Piet de Ket


Ik heb deze man gesproken in 2008..Hij voerde de vossen..En hij was toen al voorstander om ze te bejagen. Waarop ik vroeg: "Waarom voert U ze dan?"..."Omdat we dan weten waar ze zitten" was het antwoord.
Even voor de duidelijkheid:
Ik ben het niet helemaal eens met zijn gedachtegang..Ook heb ik om die reden niet het gehele artikel overgenomen...Maar?...Een AWD zonder Piet de Ket...Nee!
Als er maar niet meer mensen zijn die zijn voorbeeld volgen.
Vossen Voeren
Bij Noordwijkerhouter Piet Duivenvoorde (86) stroomt duinwater door de aderen. Al meer dan tachtig jaar komt hij met grote regelmaat in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
Piet Duivenvoorde- in Noordwijkerhout en omstreken beter bekend  onder zijn bijnaam Piet de Ket- geniet enige bekendheid als 'de vossenman' van de Amsterdamse Waterleidingduinen. al sinds 1980 gaat hij iedere morgen bij De Zilk het natuurgebied in om Reintje en zijn vrienden wat lekkers toe te stoppen. Thuis in Noordwijkerhout heeft hij zijn vriezer vol zitten met porties snijafval van de plaatselijke slager. Elke morgen, als de rest van de wereld nog op één oor ligt, trekt Duivenvoorde met een pondje van het spul de duinen in. ,,soms neem ik ook wel eens zo'n grote rookworst voor ze mee, die ik voor 90 cent bij de supermarkt op de kop heb weten te tikken." voeren doet hij ze niet zegt de Noordwijkerhouter. ,, vergelijk het maar met kinderen die bij oma een snoepje gaan halen. het is iets lekkers voor ze, maar ze kunnen er bij lange na niet van leven." de bewering dat hij de vossenstand kunstmatig hoog houdt, wil Duivenvoorde dan ook niet horen. ,,kletspraat van mensen die er geen verstand van hebben.

Laten de vossen er misschien één beestje minder om vangen. Nou ,dat vind ik winst." Met de vos onderhoudt Duivenvoorde een soort haat-liefde relatie. Hij geniet dagelijks van de prachtige dieren, maar vindt tegelijkertijd dat ze zouden moeten worden afgeschoten.
aldus de bloemenhandelaar in ruste die het aan zijn verleden heeft te danken dat hij zelf geen duinwachter of jachtopziener kon worden. ,,In mijn jonge jaren heb ik wat afgestroopt in het duin. In mijn strikken ving ik konijnen hij de vleet. Mijn gezin heeft dankzij die inkomsten nooit honger hoeven lijden. Maar ik ben ook wel eens gepakt en had daardoor geen blanco strafregister. Vervolgens kon ik een baan als ambtenaar wel schudden.”

Ik hoorde van Harry Aartman...Zie link hieronder...van deze man.(2009)
De man waarover ik vertelde die vroeger al de vossen ging voeren was Piet Duivenvoorden uit Noordwijkerhout, als hij nog leeft zou hij nu zo een 86 jaar zijn. Hij was stroper en heeft ze jaren dagelijks gevoerd. Ik denk dat het in 1987 is geweest dat ik met hem mee ben geweest.
Op dat moment wist ik niet dat het dezelfde man was die ik in 2008 gesproken had.