maandag 24 juli 2017

Bijgeloof ..

In de natuur komen we regelmatig wantsen tegen .. Pantserwantsen Schildwantsen Graafwantsen Kielwantsen Vioolwantsen Kromvoelerwantsen Bodemwantsen Wolfsmelkwantsen Randwantsen en zoals deze Vuurwantsen en dat is maar een deel van de bijna 700 wantsen die in Nederland voorkomen.

Nimf van de vuurwants .. rechts onder..
-
De vuurwants die trouwens ongevaarlijk is  .. eet voornamelijk planten en soms dode of levende insecten. Hij kan niet vliegen. En is hoofdzakelijk te vinden bij lindebomen.


Vuurwantsen (Tipgeefster)
De vuurwants werd in 1758 voor het eerst beschreven door Carolus Linnaeus.
Zilverreiger met vis...
Kolibrievlinder
In de avond dook hij opeens uit het niets op .. deze prachtige dagactieve nachtvlinder. De Kolibrievlinder (Macroglossum stellatarum - Fam. Pijlstaarten) 
-
Kolibrievlinder
De Kolibrievlinder  wordt ook wel 'Onrustvlinder' of Meekrapvlinder genoemd.
Ook al is het een vlinder die algemeen voorkomt .. 
het is altijd leuk om deze trekvlinder te zien.
Roodborst.
Bosuil is thuis ..
Woudaap ..
Hier in het verdronken populierenbos bewijst dood hout maar weer eens zijn waarde ..Veel mensen gruwelen bij opstaand dood hout .. toch heeft het juist een zeer grote waarde en aantrekkingskracht op veel dieren. 
woudaap .. 
IJsvogel 
Icarusblauwtje(s)
Kwak
Meest voorkomende reiger (Ardeidae) in Nederland is wel de Blauwe Reiger .. Maar we hebben ook nog de Grote Zilver Reiger - Kleine Zilverreiger - Purperreiger - Roerdomp - Koereiger - Woudaapje - en soms De Groene Reiger en natuurlijk de Kwak.

Kwak
-
Sabelsprinkhaan.
Steenuiltje
Door bijgeloof en onwetendheid van de mens werden er talrijke vogels afgeschoten vergiftigd doodgeslagen of gespietst aan de schuurdeur..Door hun grote ogen en starre doordringende blik werden ze gezien als voorbode van onheil en dood.
Steenuil in de vlucht.. 
De uil is een vriend van de nacht . En werd daarom geassocieerd met heksen ..zwarte magie en helderziendheid. Het nachtelijke gehuil werd opgevat als gejammer van niet verloste zielen. ..
Broedkast Torenvalk

Torenvalk.
Woudaap
Ook de woudaap is zoals de kwak een sterk bedreigde vogel ..We komen hem maar zelden zo tegen .. en dus moet je deze soorten meestal via waarnemingen van andere horen. Het is dat je het dan weet waar ze zitten. En dan is het nog soms behoorlijk zoeken en wachten geblazen.
Woudaap