donderdag 20 juli 2017

Steenuil

Met zijn prachtige grote ogen doet hij me denken aan Mogwai
De Gizmo uit de film Gremlins van producent Steven Spielberg.
Gewoon omdat hij er ook zo schattig en zachtaardig uitziet... maar onderhand met zijn gekromde snavel en sterke grijptenen geen moeite heeft om een prooi te vangen. (Met Cees v Ginkel)
-
-
-
De Steenuil is officieel de kleinste vogel van Nederland .. Maar omdat Duitsland en België broedende Dwerguilen hebben .. Ga ik er van uit dat de Dwerguil die nog kleiner is dan de Steenuil zich echt wel ergens heeft gevestigd. .. (Ze vliegen rustig 300 kilometer)
-
-
De ogen van de steenuil staan naast elkaar ..en kunnen niet gedraaid worden ..Dus als ze wat vermoeden of horen ..moeten ze hun hele kop draaien in die richting ..  Hier was het waarschijnlijk een roofvogel die haar aandacht trok
-
-
Waarnemingen ...Dwerguil (Dus geen steenuil zoals deze) - 2002 Friesland in Tytsjerksteradiel (Tegen het raam gevlogen .. gefilmd en weggevlogen) - 2005 Friesland in Opsterland (Vogel liet zich tien minuten zien) - 2008 Noord Brabant in Heeze-Leende (Veel gefotografeerd en bekeken) 
-
- 2008 Friesland in Nijefurd (Tegen raam gevlogen) - 2008 Groningen in de Marne (Verkeersslachtoffer) - 2011 Noord-Holland Texel - Noordpunt (Zesde waarneming in Nederland met foto's) - 2014 Overijssel in Deventer ( Foto's en Films)
-
-
Uilen leven van prooidieren en soms ook van aas.. en staan bovenaan de voedselketen.Wanneer door pesticiden (intensieve landbouw) de kleine insecten worden vergiftigt en die worden gegeten door kleine vogeltjes .. 


-
-
-
-
...die op hun beurt worden gegeten door roofvogels/uilen dan hopen de gifstoffen zich op in de vetlaag van de dieren. Hoe hoger in de voedselpiramide hoeveel temeer gif opslag

-
-
-
-
-
De onverteerbare delen zoals botjes en haren worden uitgespuugd in de vorm van een braakbal. Ik dacht even daar komt een braakbal ..maar nee hoor :) De Steenuil eet zeer gevarieerd voedsel .. o.a. muizen kevers insecten kikkers wormen ..maar ook kleine vogeltjes moeten het ontgelden.
-
-
-
-
-
Er volgt van deze superdag met Cees van Ginkel nog een blog .. met nog meer foto's van de Fam. Steenuil e.d. Maar eerst volgt de dag met Herman (AWD) Joke (Kwak en Woudaap)
Zie je ..in het volgende blogbericht .