zaterdag 29 juli 2017

IJsvogelvlinder Paring

De Kleine IJsvogelvlinder is een vrij zeldzame vlinder in Nederland ..en staat als bedreigd op de Rode Lijst.Toch heeft hij nog een groot leefgebied in Twente en de Achterhoek ..maar komt ook met enige regelmaat voor in Noord-Brabant en Limburg. Dit is de Blauwe IJsvogelvlinder Limenitis reducta een sterk gelijkende nauw verwant soort. 

De Blauwe IJsvogelvlinder (Limenitis reducta)
Stichting het Limburgs Landschap kreeg meerdere meldingen dit jaar van mensen die de Kleine IJsvogels gespot hadden.. Ze werden gespot bij het landgoed Arcen en Weerterbos.
Egel (Erinaceus europaeus)
Het voortplantingsseizoen bij egels loopt van mei tot en met augustus .. Het mannetje gaat op zoek naar het vrouwtje .. dus in dit geval ga ik er vanuit dat het een mannetje is die op zoek is. het schijnt dat ze tijdens de paring erg luidruchtig zijn ... (het zijn dus niet altijd op voorhand de buren :) 
Klein Geaderd Witje (Pieris napi)
Icarusblauwtje (Polyommatus icarus)
De zonsopkomst is mooier dan dat ze voorspelde .. maar helaas moet ik hier wachten tot de zon boven de bosrand komt .. de zon krijgt op enkele plekjes toch zijn grip. (Links; Tijgerspin/Wespspin (Argiope bruennichi)

Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni)
 Landkaart (Araschnia levana)
Landkaart (Araschnia levana)
Weidebeekjuffer (Calopteryx splendens)
"Vrienden van De Hoge Veluwe" (Opgericht in 1948 - gewoon jaarkaart)
Ik als één van de 1700  leden ..bezocht natuurlijk ook dus even het park H.V. .. en na wat rondjes gereden te hebben .. hield ik het wel voor gezien.
 In de verste verte geen wild te zien. 
(Rustgebied? ... Afschotgebied! ... Vrienden .. van? )
Natuurlijk ze zijn hier volop aan het jagen .. en in die tijd zitten de zwijnen en edelherten natuurlijk bibberend boven in de nok van de bomen. Zoals ik al eerder schreef : De kans dat er een flamingo in je achtertuin land is groter (voor de gemiddelde bezoeker) dan dat je hier wild spot.
Kleverig Koraalzwammetje (Calocera viscosa)
De jacht op de edelherten is dit jaar een maand eerder begonnen .. i.p.v. 80/100 afschot dit jaar 201 edelherten .. 325 wilde zwijnen en 100 moeflons.  Uiteindelijk blijven er 180 edelherten 220 wilde zwijnen en 50 moeflons over ..  Ga ze maar eens zoeken.


(Steenuil .. op bekende plekje)
Dan maar door naar de Passflorahoeve ..
Kleine Vos (Aglais urticae)
Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni)

De Paring van: 
De Blauwe IJsvogelvlinder (Limenitis reducta)
Ze zijn zeldzaam en erg kwetsbaar .. ook omdat er maar één generatie per jaar van is. Bij het paren staan de achterlijven naar elkaar toe ...tijdens de daad zitten de vlinders uren aan elkaar vast. en dat is gunstig als je ze wilt fotograferen :)
De waardplant van de kleine ijsvogelvlinder is de kamperfoelie ..
-
De vrouwtjes slaan het sperma van het mannetje(s) op .. voor later gebruik. De eitjes worden pas bevrucht bij het afzetten van de eitjes .. Bij sommige soorten paren ze meerdere malen ..dat kan voor voedingstoffen zijn ..voor zout .. of om de sperma te vervangen.

-
De Blauwe IJsvogelvlinder (Limenitis reducta) paring.
De vrouwtjes ..afhankelijk van het weer zetten tussen de 160 en 200 eitjes af .. Kijk ..daar kan de kip nog een puntje aan zuigen.
Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni)
Monarchvlinder / Koningsvlinder (Danaus plexippus)
Koninginnenpage (Papilio machaon)
Deze spectaculaire dagvlinder komt vooral in Limburg voor .. het is toch wel één van de mooiste vlinders van Nederland. Hier zet ze haar eitjes af.  
Monarchvlinder / Koningsvlinder (Danaus plexippus)