dinsdag 4 oktober 2016

Damherten Bronst Lek.

De bronst van de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen  AWD is op gang gekomen.
De volwassen damherten zijn nu volmaakte vechtmachines 
Ze hebben hun positie ingenomen in of rondom het Lek (multiple territoria) 

-
Damherten gebruiken meerdere strategieën tijdens de bronst ..       1) Ze maken gebruik van een Lek (meest succesvolle strategie)  Een plek waar volwassen damherten vechten (voorbronst) om een bronstkuil te maken .. In de meeste gevallen zo centraal mogelijk in het Lek ... hier komen de meeste hindes.
Moe van de nacht .. maar laat zich gelden.
-
In de AWD zijn meerdere Leks aanwezig ... ik denk aan de
bekendste:  "Eendenvlak" bij het Vliegersmonument  .. en Links bij Ingang "Panneland" in het (Rustgebied) "Graaflandsbergen"
Maar ook bij Ingang "De Zilk" gebied "Vogelenveld"
-
2) De niet territoriale strategie .. waarbij meerdere herten de hindes volgen ..maar waarvan alleen de dominantste zal paren (zie "Paardenkerkhof") Wat opvalt zijn de grote aantallen spitsers in zo'n groep .. Die zouden in een Lek eerder worden verstoten.
Vlaggen ..(geur afzetten)
-
-
3) De opportunist ... De strategie om een bronstkuil te maken waar regelmatig hindes langs komen ..meestal rondom het Lek .. maar ook wel op strategische plekken. De paringskans is bij deze strategie een stuk kleiner.
De damherten zijn over het algemeen s'nachts het actiefst .. van een paar uur voor zonsopkomst tot een paar uur na zonsopkomst .. 
Overdag moeten ze hun rust pakken ..
Vogelenveld
Bij verstoring verlaten de hindes het eerst het Lek ..De mannen staan vol adrenaline en lopen over van de testosteron .. Als die het Lek of hun bronstkuil verlaten dan zijn mensen echt te dicht genaderd. 

Een spitser moet nog een..  paar jaartjes wachten ..
Als hij daar tenminste de kans nog voor krijgt (afschot)
Vroeg in de morgen .. waren deze zware jongens bezig .. helaas was het nog te donker.