zaterdag 25 februari 2012

Het Damhert Gewei

Donderdag 23 Februari
Het Damhert Gewei..door het jaar heen..
Vandaag zie ik veel damherten met een afgebroken gewei..
Het gewei noemt men bij het damhert schoffel..Het gewei is belangrijk voor de bronstperiode..maar ook voor het bepalen van de hiërarchie in de groep..
In deze tijd zie je de mannetjes en vrouwtjes (hinden) apart lopen.
Nog even en de damherten werpen hun gewei...in April Mei..
Ja..Het gewei wordt jaarlijks afgeworpen..En opnieuw gevormd..Meestal groter dan het jaar ervoor.In de maanden April/Mei ..veel mensen zoeken in het gebied  "Vinkenveld"..Ze hopen daar een Gewei te vinden...Meestal één stang..!!(Foto Links uit archief..In April/Mei groeit het nieuwe gewei gelijk weer aan)
In Mei / Juni ..Als de Hindens aan het werpen zijn..En er kalfjes te zien zijn in de AWD..Zijn de mannetjes nog steeds in grote groepen te zien..Het Gewei is al behoorlijk aan het groeien.Goed is te zien wie er een groot gewei gaat krijgen.En welke de spitsers zijn.(Foto Rechts uit archief Mei Juni)
In Juni/Juli zie je her en der in de AWD kalfjes..Ze houden zich schuil in het hoge gras..of tussen de varens..Hun moeder blijft in de buurt..Bij gevaar geeft de hinde een soort blaf..Als de kalfjes een maand oud zijn..zie je dat ze elkaar..tegen de avond opzoeken..De meeste hindens gaan eten..en twee/drie hindens fungeren als oppas..( Foto Links uit archief Juni Juli)
In Juli is het Bastgewei bijna volgroeid Er loopt bloed door het gewei..Het bastgewei is zeer gevoelig..In deze tijd..Tijdens de groei van het gewei is de hiërarchie in de groep weg..Je ziet ook geen herten vechten om de hiërarchie..Want met zo'n gevoelig gewei ..Ga je niet vechten..(Foto Rechts uit het archief..Juli Aug)
In Augustus stopt de doorbloeding van het gewei..De huid gaat jeuken..het gewei sterft eigenlijk af..en wordt gevoelloos..Als de huid weggeschuurd is (Vegen) .verkleurt het gewei..Het gewei is langzaam maar zeker klaar voor de bronst..(Foto Links uit Archief..het vegen van het gewei Augustus)
In Oktober..is het moment daar..Het is bronst..Eerst noemt men het voorbronst..(Sept Okt.) Damherten zoeken en vechten om een mooie plek..Om een bronstkuil te maken..Om in Oktober de hindens te kunnen beslaan..(mooi woord voor dekken)..Het gewei is nu bij de gevechten om de vrouwtjes heel belangrijk..(Foto Rechts uit archief..beslaan hinden Oktober)

En Nu..23 Februari zie ik meerdere damherten met één afgebroken tak
Het Oog End zit nog aan de Roos..
Spitser..
Eigenlijk nam ik ingang Oase..Omdat ik bij ingang Panneland
mijn auto niet kon parkeren..
Damherten/Hekwerk
Damhert Springt eenvoudig over de afrastering..
Het hekwerk stelt niets voor..Herten springen er zo over.De vraag is dan..Is dit hekwerk alleen om mensen tegen te houden? Hier aan deze kant van de awd..Tussen Zandvoort en Oase komt het fietspad te lopen..Maar dat mag niet gebeuren..Teken daarom de petitie tegen het fietsen in dit mooie Natura 2000 gebied. Steun Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingduinen b.v.d. Harry Hobo Petitie: http://petities.nl/petitie/geen-fietspaden-in-amsterdamse-waterleidingduinen
Prachtig uitzicht over de duinen..
Reegeit..
De zon gaat lanzaam onder..Tijd om naar huis te gaan..
Nu was ik een dag eerder in de Groene Jonker geweest..
Een gebied waar je weinig hoeft te lopen..En er valt altijd wel wat te zien..
Groene Jonker..Een paar foto's :)
Streepkopganzen..
Zilverreiger..
Smienten..en als laatste....Voorjaar?
Want midden op het pad..
dit EI :) ...Voorjaar?

23 opmerkingen:

 1. Valla lugar bueno que tiene para fotografiar, me encantan las fotos, veo que a los ciervos les importan muy poco las vallas.

  Un saludo.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super, deze hele serie over de ontwikkeling van het gewei door het jaar heen! Mooi gedaan,
  Hartelijke groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Great photos! Very informative text about the deers. It´s similar to our moose when they loose their antlers. Incredible that they jump over the high fence.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Henk,
  Leuk de uitleg over het gewei.
  Duidelijk de foto's over het hekwerk en het ei is even een herinnering aan het feit dat het nu toch lente gaat worden.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een bijzonder leuke en interessante serie Henk...... geweldig zoals jij dit als geen ander weet te brengen......CHAPEAU !!

  groetjes, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Henk
  een mooi verhaal met bij passende foto's erg mooi.
  groetjes Herman

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Henk,

  Een mooi stuk informatie, maar nog mooier dat je er je eigen foto's bij hebt kunnen maken. Voor wie het nog niet allemaal wist is het op een heldere manier snel duidelijk geworden.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie Herten reeks Henk en springen doen ze niet slecht !
  De Barcode is van een Indische Gans.

  Gr Michel

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Henk, wat heb je mooie uitleg gegeven over het damhert gewei, super! En gelukkig heb je een rijk archief om je verhaal te kunnen illustreren ;-)
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie serie Henk, met interessante info.
  Het word idd voorjaar, ik heb er al zin in.

  Groet,
  Arné

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooie uitleg over de Damherten Henk!
  De lente zit echt al in de lucht, ik zag vandaag Meerkoeten een nestje bouwen.
  We gaan een mooie tijd tegemoet,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Henk,

  Hele mooie complete serie over de voortplanting en het gewei van het damhert.
  Bij ons in de buurt komen alleen reeën voor, dus dit is erg mooi voor mij om te zien.

  groet Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Henk,

  wat een mooie serie heb je hier neergezet en ik heb zo gelijk een en ander bijgeleerd over het gewei van de herten. Werkelijk heel mooi blog met geweldig info en foto's

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Goeie informatie over de damherten, mooie serie ook. zo'n hekje is voor zo'n beest nauwelijks een hindernis. De damherten die op de Plantage in Elst lopen mogen tegenwoordig niet meer buiten de omheinig komen, op straffe van de dood! Ze mogen afgeknald worden buiten de Plantage, dus nu moeten ze allemaal leren lezen, anders weten ze natuurlijk niet, waar de grenzen van de Plantage zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Henk,
  Wat een geweldig leuk verhaal over het gewei van de herten! Zeker met de foto's erbij ter illustratie, heel erg leerzaam.
  Bedankt daarvoor.
  Groetjes Odette

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hai henk,

  Mooi stuk wederom.

  Je "streepkopganzen" zijn Indische ganzen.
  Een steeds meer voorkomende soort in Nederland.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 17. dag henk,
  dat awd is onuitputelijk voor jou hé,
  de eerste eiern alweer gevonden, het zal ene heel gekwetter geven schat ik zo,
  mooi zo'n fotoserie, met uitleg,
  genieten weer henk

  BeantwoordenVerwijderen
 18. sehr schön beschrieben und bebildert.. beachtlich was für grosse Geweihe die Tiere tragen..ich selber suche schon sehr lange nach Abwurfstangen im Wald.. jedoch noch ohne Erfolg ;-)
  Grüsse Frank

  prachtig beschreven en geïllustreerd .. die een belangrijke bijdrage leveren voor grote geweien, de dieren zelf .. Ik ben al op zoek naar een lange tijd om gewei te werpen in het bos .. maar nog steeds zonder succes;-)
  Groeten Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Henk,

  Leuk stukje over de damherten!
  Groene Jonker toch ook maar eens naar toe!

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 20. dank je wel voor het mooie overzicht, er is eigenlijk veel te vertellen. Wat leuk om even een keer naar de GJ te gaan, dat ei midden op het looppad zal wel niet zo lang goed blijven. Iemand die met zijn neusje de lucht in loop tapt deze zo kapot...

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hoi Henk,
  Wat een mooi overzicht van de cyclus van het gewei van het damhert. Ik hoorde bij "Het Aardhuis", dat oudere mannetjes weer een kleiner gewei krijgen, niet vanwege de leeftijd, of indirect wel....ze hebben een slechter gebit en kunnen zo minder voedsel en goede voedingstoffen binnen krijgen, de grootte van het gewei bij volwassen damhertmannen heeft alles te maken met voeding.


  Ik zie foto's van de groene jonker, lijkt me ook een heel mooi gebied om eens heen te gaan. Het lijkt trouwens veel op de Poelgeest polders, waar ik zaterdag was en de eerste grutto's heb gezien.

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Peter de Mooij3 maart 2012 om 09:26

  Henk ik krijg als ik via chrome op je site kom van google een vreemde melding. Heb hem even opgeslagen en je kan hem zien als je deze link kopieerd en in je adresbalk plakt. Weet ook niet wat het is.


  http://i248.photobucket.com/albums/gg168/clintdemooij/Clipboard01-28.jpg

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Leuk stukje. Je ziet wel vaker halve herten (qua gewei dan ;)) Breekt allemaal wat makkelijker dan wij denken gok ik.
  Dat hek wat jij zag was zeker geen hertenwerend hek, dat zijn alleen die hele lelijke strakke groene hekken.

  De jonker is altijd wel leuk ja, heb er zelf nog nooit een zilverreiger gezien.

  BeantwoordenVerwijderen