donderdag 27 juli 2017

Athena

De naam van de steenuil 'Athena noctua' (Nachtelijke Athena)
Voor de godin van de wijsheid (Pallas Athena) vloog de steenuil elke avond de wereld rond. Met zijn heldere maangele ogen speurde hij de wereld af en keerde terug met alle nieuws en nieuwtjes .... (Toen hadden ze nog geen Facebook :)
-
-
Als symbool van de godin Pallas Athena gold de steenuil als een beschermvogel die de Griekse legers vergezelde in oorlogstijd. Wanneer een steenuil over de Griekse soldaten vloog voor de veldslag begon .. dan gold dat als een teken van overwinning. 
-
-
Uilen kunnen je net als mensen recht aankijken .. en dat heeft iets menselijks..iets wijs! Zeker bij de steenuil waar verhoudingsgewijs de ogen zo groot zijn.
-
-
-
-
De Grieken hebben dan ook de steenuil geslagen in hun euromunt .. naar voorbeeld van een oude munt.  De Syriërs behoorden tot de eerste die hun munten met onze steenuil versierden : hun koning Antioco besloot een munt te slaan met de wijze steenuil die de machtige leeuw het nakijken gaf.
-
-
Antioco was gefascineerd door het vermogen van de steenuil om in het  donker te jagen en zich overdag te verbergen voor de dagroofvogels.
-
-
-
Superioriteit gelijkwaardig aan de
geleerdheid onder het volk.(Wijsheid) zo vond hij dat. 
-
-
-
Deze steenuilen komen we vooral tegen in de buurt van mensen .. op erven van boerderijen. Daar zitten over het algemeen veel muizen .. Het gaat meestal fout als men muizengif heeft gestrooid.
--

Het vergif hoopt zich op .. en de steenuil wordt dood gevonden met samengeknepen klauwen. Of valt ten prooi aan andere predators en ook die krijgen zo het gif binnen.


-
-
Met Cees van Ginkel ..een tijdje bij de familie steenuil gezeten. De twee ouders met hun drie jongen lieten zich regelmatig zien. Het fotograferen is natuurlijk geweldig .. en zelfs een niet scherpe foto van de steenuil is nog een feestje.
-
-
-
-
Ook op momenten waarvan je wist ..die heb ik al twintig keer ..liet ik mijn camera ratelen ..Vliegende foto's heb ik gewoon niet teveel geprobeerd ..maar ja.  Het is en blijft uniek om deze vogels in hun habitat te kunnen fotograferen.
-
Ja..ja .. ik begrijp dat u denkt .. dat waren er nogal wat.
En dat ben ik dan ook helemaal met u eens. Het tijdperk van digitale fotografie zullen we maar denken. Ik had me hier al zien zitten met een analoge camera .. rolletjes van 12 ..of wat moderner van 32 ..en pas een week later zien hoe ze werkelijk geworden waren :)
Drie uiltjes :) ... zoekplaatje