maandag 27 februari 2017

Rustgebied

Hier in de Amsterdamse Waterleidingduinen merk je aan alles dat het voorjaar zich gaat melden .. De natuur voelt alles perfect aan .. temperatuur en licht spelen een grote rol. Door klimaatverandering begint de wekelijke lente niet altijd op 21 maart .. 

De prille lente begint als de Hazelaar en Paardenbloem bloeit (fenologische kalender)
Het regent behoorlijk nu .. en op z'n Cruiffiaans denk ik dan : 'Elk nadeel heb zijn voordeel" ... 
-

Juist de rust in deze periode van het jaar is van essentieel belang.
Door afschot zien we ook steeds meer herten aan die naar de buitenkant van het gebied trekken. Eigenlijk verkleinen ze zo hun habitat. en is verstoring door afschot juist in deze tijd funest.
-
-
Daarbij neemt de recreatiedruk in de awd ook ieder jaar behoorlijk toe ..Ook het aantal fotografen is behoorlijk toegenomen (maak ik persoonlijk ook deel van uit)  .. en i.p.v. meer rustgebieden heeft de AWD juist minder rustgebieden ten opzichte van eerdere jaren.

Je zag dan ook duidelijk schade ..bij Boomkikker en Wespenspin (Tijgerspin) op het "Eiland van Rolvers" .. waar zelfs getuigen zagen dat Boomkikkers en in het gebied "Panneland" Zandhagedissen gevangen werden. (waarschijnlijk voor handel).
-
-
-
Deze mensen aanpakken is noodzakelijk .. nog beter is het om de handel in deze dieren eens flink aan te pakken. 
Misschien verstandig om deze gebiedjes gedeeltelijk als rustgebied/verboden gebied aan te wijzen.
-

-
Zo ook de plek waar de Zonnedauw staat .. Daar is trouwens begrazing door schapen i.p.v. maaien zoals dit jaar natuurlijk veel beter .Ga er ook van uit dat Waternet dat volgend jaar ook gaat doen.
(schapen waren hier verleden jaar weggehaald i.v.m. afschot/rechtbank/rechter.)
Patric Jansen ecoloog en hoofddocent aan de Wageningen Universiteit schreef in Trouw:
-
De recreatiedruk loopt uit de hand .."Negentig procent van het grondoppervlak van Nederland hebben we ingericht om te voldoen aan onze menselijke behoefte. Tien procent is nog over voor de rest van de soorten die in dit land leven.  Meer Zie: TROUW
Meer rustgebieden en meer handhaving is noodzakelijk ..
-
Meer recreatie? .. Dan het gebied ook aanpassen en vergroten!.
En daarom....Daarom denk ik nu met dat nat en vieze winderige weer :
De Natuur heeft tijdelijk haar rust!