maandag 6 februari 2017

Magische Mist

De mist trekt als een deken over het gebied 'Paardenkerkhof" in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD).  Waar vroeger in dit gebied de beenderen van paarden werden gebruikt om de landsgrenzen van percelen grond mee aan te geven. (Vandaar de naam)
Het is een magische morgen ..
En daar loop je dan met je ultra-telezoom .. met een brandpuntafstand van 150-600 (Tamron) Met een zicht van nog geen tien meter .. goed dat het mistig is .. dan zien andere mensen  niet dat je voor l..l loopt met zo'n lens in de mist. :)
Toch ben ik met deze sfeerbeelden best tevreden..
-
(Het "Rommelbos" .. Pad van Quené)
Grillige bomen lijken te dansen ..zijn ze op zoek naar licht?          Of waren ze net met elkaar omstrengeld ...en voelen ze zich nu betrapt.. Herman en ik krijgen in ieder geval doorgang .. 
Doorgang ..tot het 'Dooie Bos" ..

Sprookjesachtig mooi is de Amsterdamse Waterleidingduinen
(AWD) in de mist .. We zien een drietal reeën .. maar op het moment dat wij ze zien ..hebben ze ons al gehoord en gezien.
-
Zodra je stilstaat op een veilige afstand ..dan blijven ze wel staan en gaan weer verder met foerageren ...nu was de afstand te klein ..en gingen ze er ondanks dat we stil stonden er langzaam maar zeker vandoor.
Of was het dit groepje ..die ze hoorde aankomen?
Magisch ..
Streepjescode in het bos ..
Altijd al bang geweest voor commercie in de natuur .. Zelfs
gewaarschuwd dat we te ver gingen in de commercie ..we willen toch geen neon reclame in onze natuur? 
Met teksten zoals: "Viagra houdt deze bomen overeind"
De VVD en SGP zijn daar duidelijk wel toe in staat. (Zie OVP) 
-
Eigenlijk moeten we juist meer rustgebieden maken in de natuur..Het is tegenwoordig zo druk in natuurgebieden .. De Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) trekt bijvoorbeeld al jaren lang rond de 1 miljoen betalende bezoekers. 
En gelukkig zien we hier commercie buiten het gebied .. en niet in het gebied.
Rustgebieden zijn vooral belangrijk voor reeën .. hier in de awd hebben ze door fotografen ..
 Te weinig rust (ook ik fotograaf ze) .. en die verstoring kan de ree zijn leven kosten.
Zeker bij constante benadering .. en te dicht naderen.
Galappel ..
Een Galwesp ..is een klein donker wespje en het vrouwtje
ligt in mei/juni een eitje op een blad. Het larfje dat uit het ei is gekropen zit zo beschermd in het bolletje .. die de boom heeft aangemaakt. Daarbij laat ze wat chemische groeistoffen achter .. de boom gaat daardoor op die plek sponsachtige cellen maken ..
-
Rood Bekertjesmos
Rood Bekertjesmos valt wel op ..hier in dit gebied kom je hem nog weleens tegen .. Groen Bekertjesmos kom je echt overal tegen ..maar voor deze mooie rooie moet je toch wel even zoeken. Gelukkig is hier zo'n stukje duin waar hij te bewonderen is.
-
Het was weer een prachtige morgen .. met een geweldig decor van mist. Dat was vandaag duidelijk een meerwaarde .. De mist maakt van de awd een mysterieus gebied ..wat nog verder weg is van de gekte van de dag. En mens en natuur nog meer doet samenkomen
Magische Mist!

6 opmerkingen:

 1. Hoi Henk
  was een mooie morgen met die mist met al die herten en landschapen mooie serie.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad prachtig en mysterieus zo met mist Henk en wederom mooie reeën!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad prachtig en mysterieus zo met mist Henk en wederom mooie reeën!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo, het was wel erg mistig. Toen ik zondag wakker werd scheen de zon (toen had jij er al een wandeling op zitten). Mooie momenten, waarvan de beleving misschien het mooiste is, dat is met een foto niet uit te drukken. Wel leuk dat je weer de reeën hebt gezien, en erg mooi dat rode bekertjes mos,goed gezien in de mist :-). Dat rommelbos vind ik mooi, doet mij aan het Speulderbos denken, vooral met mist.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie serie weer Henk en wat is het dan mooi in de AWD met de mist.

  BeantwoordenVerwijderen