dinsdag 7 maart 2017

Mistig AWD en IJmuiden Zeehond

Als we de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) binnen gaan neemt de mist toe .. Een magische deken van mist hangt boven de awd .. en maakt het gebied sprookjesachtig mooi.
 (Een lange blog met foto's van wandelingen met Kees en met Joke)

-
-
-
-
 In de nacht ontstaat de mist ..die vroeg in de morgen optrekt. Bij
helder weer koelt het buiten soms flink af .. zeker als het windstil is.
-
-
Er ontstaan grote verschillen van temperatuur tussen die van de lucht en de grond.  Het verdampende vocht vanaf de grond ..vormt condens en kleine druppeltjes in de lucht ..er ontstaat mist.Eigenlijk zijn dat wolken.
-
-
Boven de sloot is dus  het verschil in temperatuur tussen de afkoelende koude lucht en het water in de sloot ..het grootst. Is de lucht verzadigd van vocht ,,dan ontstaat er mist. Bij verder afkoelen van de lucht ,,begint ook elders boven het land ..mist te ontstaan. Het laatst in het bos ..die houdt namelijk zijn warmte beter vast. 
-
-
-
Als in de loop van de ochtend de zon flink gaat schijnen .. warmt deze zon de lucht weer verder op en wordt het verschil van temperatuur steeds kleiner en kleiner en gaat de mist weer over in onzichtbare waterdamp.
-
-
Een damhert heeft met zijn uitstapjes in Zandvoort een touw in zijn gewei (schoffel) gekregen. Hij heeft er zichtbaar last van .. straks in April valt het gewei er af ..en dan is hij van het touw verlost. Hij moet alleen nu niet ergens verstrikt in raken ..
-

-
De lucht die nu weer gaat opstijgen omdat het warmer wordt ..neemt het vocht mee naar boven ..de lucht zelf komt weer in beweging en er komt wind die de mist verder doet verdwijnen.
-
In de haven Marina Seaport van IJmuiden .. zien we een zeehond
rusten op een drijvend dok voor een speedboot. 

Nu had ik ze daar al meerdere keren zien zwemmen ..en zelfs vis zien eten ..Zie: KLIK Foto rechts uit archief. maar nog nooit op de kant zien rusten.
Steenlopers en Drieteenstrandlopers
-
Even voorstellen ...ik ben een? Precies een Drieteenstrandloper  Ik hou van het strand .. en loop graag in groepjes achter de golven aan.
-
-
Steenloper met ring ..
-
Ik heb lang niet alle foto's kunnen plaatsen .. dus volgende keer een inhaalslag :)