woensdag 15 juli 2009

De Bunzing AWD

Een avondwandeling...Met Nico Paauw, GertJan ,Bart , Herman Versteeg en ik
Nico Paauw zei nog "Als jij koffie mee neemt dan neem ik de suiker en melk wel mee"....Was ik even blij dat ik het beide meegenomen had. ...........Want Nico kwam niet opdagen.
Wel Herman Versteeg..Hij had mijn kopfoto van tekst voorzien..en ik mailde dat we naar de Zilk gingen...Dus..
Met z'n vieren trokken we het AWD binnen.

Dwars door het Franse vlak naar het Weitje van de Blauwe paal...Naar het achtergebied.
Botten en een gewei van een ree....Dat kwamen we tegen...Maar buiten alle konijnen om kwamen we helemaal niets tegen. Ja...Dat kan een keer gebeuren!
Deze foto is niets bijzonders normaal gesproken....Maar vandaag wel , want het is het eerste damhert die we vandaag tegenkwamen.
Hier bij het voormalig ..Van Limburg Stirumkanaal
Houden we een stop..En drinken wat.
We gaan terug over de Oude Haasveldersweg...Om daar vossen te zien.
Maar?....
Het is wat anders wat we te zien kregen....Het is een Bunzing!
Gertjan ziet hem...En we pakken alle drie ons toestel.
Maar het ging zo snel....Toen mijn toestel gereed was...Kon ik alleen nog de bosjes op de foto zetten , waar hij in verdween.
Ook Herman was te laat.....Maar gelukkig , GertJan had hem op de foto.
De bunzing of fis (Mustela putorius) is een klein behendig roofdier dat behoort tot de familie der marterachtigen (Mustelidae). Het is waarschijnlijk de wilde voorvader van de fret.
Hij heeft een prooi in zijn bek...Een muis? of een Kikker?
Geen idee.
De bunzing heeft een donkere vacht, met witte oorrandjes, een witte snuit, witte vlekken tussen de oren en ogen en een donker masker. De flanken zijn lichtergekleurd. In de zomer ligt de wollige lichtbruine tot gelige ondervacht grotendeels verborgen onder de donkerkleurige dekharen. In de winter staat deze ondervacht uit waardoor een bunzing er lichter en dikker uitziet. Zomers ziet hij er donkerder uit.
Wat is het? een Marterachtige of een Hermelijn?
Nee...Het is een Bunzing.

Als het dier in het nauw wordt gebracht spuit het een stinkend melkachtig vocht uit de erwtgrote stinkklieren aan de staartbasis. Dit gebruikt hij ook voor het markeren van zijn territorium. De Latijnse naam Mustela putorius betekent dan ook stinkende wezel.
Wat een geluk dat GertJan hem nog zo snel en goed op de foto kreeg!
Dus alle foto's van de Bunzing zijn door GertJan gemaakt.
De bunzing is een felle rover die naast muizen, ratten en kikkers ook een (veel grotere) kip of konijn niet uit de weg gaat. Knaagdieren en kikkers vormen zijn belangrijkste voedsel, maar ook vogels, regenwormen, insecten, hagedissen en ook aas worden gegeten. Als een bunzing er in slaagt een kippenhok binnen te komen volgt er een woeste moordpartij waarbij hij vele, zoniet alle kippen doodt.
Hij hanteert verschillende tactieken voor het doden van de prooi: een kikker wordt in de nek gebeten, een muis in de kop, een konijn in de neus en bij een fazant wordt de nek eraf gebeten. De bunzing legt voedselvoorraden aan. Soms kunnen enkele tientallen dode en/of verlamde kikkers en padden worden aangetroffen vlakbij het hol van een bunzing.
Uitzicht Marelberg
Konijnen in overvloed.
En op het eind kwamen we nog enkele damherten tegen.
Door de Bunzing...Was het toch nog een mooie wandeling.
Bij Herman Versteeg...zijn denk ik ook foto's te zien van deze wandeling.
GertJan...Meld Bunzing aan

Gert-Jan,

Leuke waarneming ook al gaat het om een bunzing. Ook bunzingwaarnemingen melden is waardevol. Account is een fluitje van een cent.

Met groet,

Ben van den Horn
Voorzitter Werkgroep Boommarter Nederland