donderdag 16 februari 2017

Ree


15 februari 2017 
In de vroege morgen gaan Joke en ik de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) in .. De temperatuur is nog rond het vriespunt. Het laatste beetje sneeuw vecht voor zijn bestaan.
Als later op de dag (15 februari) de temperatuur behoorlijk oploopt. 
Het prille ochtendgloren ..
Met heel even wat kleur op het decor ...
-
Op de paden is het vroeg in de morgen spekglad ...
Ik moet denken aan 6 januari 2010 toen ik twee mensen zag schaatsen over de 'Nieuwe Haasvelderweg"
De natuur ontwaakt .. even rekken en strekken.
-
De damhert mannetjes (bokken) vechten hier om de hiërarchie niet om de vrouwtjes. In april/mei werpen ze hun gewei en valt de hiërarchie weg. Er begint gelijk een bastgewei te groeien. En daar vechten ze niet mee ..deze is doorbloed en erg gevoelig.

-
-
-
De ree is een stuk schuwer dan een damhert ..maar als je stil blijft staan is de kans aanwezig dat ze je richting oplopen. Eenmaal gewend kun je een metertje dichter naderen. Hier is ze op zoek naar een plek om in de dekking te herkauwen.
-
-
-
Vandaag zien we meerdere keren dat er fotografen zijn die ze rechtstreeks naderen. En daar houden ze niet van .. Ze voelen zich dan bedreigd en zoeken direct de dekking op.
Dat deze reegeit zo rustig bleef tussen de varens .. was achteraf zo gek nog niet ..
Haar reekalf van afgelopen jaar lag nog geen tien meter verderop tussen de varens.
Goudhaantje
-
-
Hier stonden we waarschijnlijk op voldoende afstand .. want deze reegeit kwam gewoon op ons af en liep langs ons om iets verder de dekking in te lopen ..Dit heb ik zelf nog nooit eerder meegemaakt .. waarschijnlijk voelde ze zich genoeg op haar gemak met de dekking niet ver van haar vandaan. 

Voor ons een uniek moment.
-

-
En dit was weer op een andere plek .. waar we een bakkie koffie deden ..Ik zette tot twee maal toe m'n bakkie even weg om te fotograferen .. Achteraf totaal niet nodig ..
-
-
Want deze reegeit ..kreeg bezoek van haar reebok kalfje van afgelopen jaar dachten wij. Hij kwam voorzichtig uit de dekking .. en zocht zijn moeder even op ,,die net buiten de dekking lag ..om te herkauwen.
-
Dit damhert lag heerlijk te genieten van het zonnetje .. en wij ..Wij genoten mee Het was gewoon heerlijk om even te zitten in hert zonnetje .. 
En de dieren genoten zichtbaar ook van het heerlijke weertje,
Reebok en damhert ..
Zijn bastgewei komt net door.
-