donderdag 28 november 2013

Vos

AWD 26 november 2013 :
Nog een klein maandje en de winter begint .. Dieren zijn al druk bezig met de voorbereidingen voor de winter ..ze leggen voedselvoorraden aan ..bouwen hun vetreserves op .. of trekken naar warmere plaatsen ..
Ook zijn er dieren die in deze periode van vacht veranderen ..en een wintervacht / kleur krijgen .

-
De meeste bladeren zijn grotendeels al van de bomen ..ja..ook de bomen maken zich gereed voor de winter ..De bladeren zijn bij een lage temperatuur en minder licht juist energievreters .. en overbodig geworden. De Vos krijgt zijn mooie wintervacht ..en maakt zich op voor de paartijd ..ook wel Ranstijd of Roltijd genoemd die juist in de winterperiode plaatsvindt ( December tot Februari )

Verleden jaar was de Rol/Ranstijd mooi waar te nemen in de AWD ..
De rekel ( mannetjes vos ) liep constant achter de moervos ( vrouwtjes vos ) aan ..In de vroege morgen waren de vossen goed hoorbaar ..Ook mede door de sneeuw waren ze toen ook goed te volgen .
Ook zien we in deze periode de wintergasten ( overwinteren hier in Nederland ) binnen komen ..
De Wilde Zwanen ..
Maar ook de Krooneenden / Tafeleenden / Slobeenden / Zaagbekeenden / Brilduikers / Wintertaling waren alweer in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Niet alleen door het donkere weer waren ze moeilijk te fotograferen .. ze zijn nu nog erg schuw ..en zoeken vooral de plekken met hoog riet ..o.a. "Zwanenplas" ..
Zaagbekeenden ...
Een maandje later ( bij vorst ) zijn ze meestal eenvoudiger te fotograferen..Ze verbruiken dan zo min mogelijk energie ...en zoeken het open water. Helaas zag ik vandaag nog geen Nonnetjes .. in de AWD
Damhert ..
Kuifeenden ... zie je het gehele jaar door .. ( maar de foto was wel bijzonder :) 
Wintervacht Vos ...


-
Nu vragen er nog steeds mensen ..wat voor een camera heb jij? Zeker na het zien van dit soort foto's van hierboven  .. Nou..dit is/zijn tamme vossen die eenvoudig te benaderen zijn .. Ik ging vandaag ( struinen ) eigenlijk voor wilde vossen. Maar omdat ik die niet tegen kwam ...toch maar even naar het bekende plekje :)
Zilverreiger ...
Een primeur ..voor mij was het zien van de zilverreiger in de awd ..Hij was wel eens eerder waargenomen in de awd door andere ..maar het is natuurlijk leuk als je hem ook zelf ziet en ( grote afstand weliswaar) daar kunt fotograferen...
Duindoorns werden regelmatig bezocht door kramsvogel spreeuwen en mezen ..
Een donkere..maar mooie dag in de AWD..