zaterdag 2 november 2013

Konijn

Zo belangrijk als de ganzen zijn voor de Oostvaardersplassen zo belangrijk zijn de konijnen voor de duinen .. Ze houden het gebied samen met grote grazers als koeien..schapen..reeën en damherten open.
De virusziekte Myxomatose (1953) en RHD (1990) zorgde voor een enorme populatie afname..verstruiking en bebossing nam toe ..
vanaf 2003 zien we weer een langzaam herstel van de populatie.Nu kreeg ik een mailtje binnen van Dick Harrewijn
(Dick Harrewijn KLIK ...Foto Paul Klaver KLIK)
 Hi Henk,
 Ik werk voor het tv programma Vroege Vogels en wij zijn op zoek naar een goede plek voor het filmen van Konijnen. Gezien ik op uw weblog duidelijk zie dat u de weg weet in de AWD dacht ik dat ik u wel om een stukje advies hiervoor zou kunnen vragen. 

Gezien wij op woensdag al aan de slag willen hoop ik dat u vandaag/morgen eventueel tijd heeft uw telefoonnummer te mailen of wellicht mij morgen even te bellen zodat we kunnen overleggen.
Bij voorbaat dank voor uw reactie en hopelijk tot snel contact, Mvg, Dick
( Foto Archief )
We spreken af woensdag om twee uur bij ingang "De Zilk" .. En ik laat enkele locaties zien waar normaal gesproken veel konijnen voorkomen ..en waar ze op redelijke afstand te filmen zijn ..
Gelukkig laten ze zich zien ..want tja ..niets is zeker in de natuur.
Nu had ik stiekem gehoopt dat ze gingen filmen en dat ik dat op afstand kon fotograferen ..
maar helaas..dat gaat een andere keer gebeuren 
Ik neem afscheid van ze en ga nog even verder het gebied in..
Elke dinsdag tussen 19.20 en 19.55 uur op Nederland 2 ( VARA )
Ik pik deze uitzending ( Mei ) er even uit ..
Mijn persoonlijke mening..Ja..Er zijn veel damherten in de awd ....maar zijn er ook teveel damherten in de awd? Zelf denk ik dat het gebied die druk aan kan ..maar het belangrijkste van alle vragen die men moet stellen  is natuurlijk ..Hoeveel damherten zijn voor het gebied wenselijk .. Eigenlijk is (echt)onafhankelijk onderzoek noodzakelijk. 
Het mag toch niet zo wezen dat enkel en alleen het (r)ecoduct "Zandpoort" de reden is om damherten te schieten.Want het reduceren van de populatie damherten gaat zeker gevolgen hebben voor het gebied ..
Damherten hebben als grazers ook een belangrijke rol in het openhouden van het gebied ..
Extra grote grazers moeten straks ingebracht worden om de damherten te compenseren.
Paul van der Stap ..KLIK
Maar ook het zien van damherten in zo'n gebied is natuurlijk voor de beleving en het ultieme natuurgevoel ..heel belangrijk voor mensen ..

Het plegen van afschot gaat zeker ook het vluchtgedrag van damherten beïnvloeden. Misschien neemt het aantal bezoekers van het bezoekerscentrum "Oranjekom" dan nog meer toe ..Daar kunnen de mensen dan kijken naar zo'n geprepareerd damhert :)

Oosterkanaal..
Om gezondheidsredenen loop ik wat achter ..( het gaat weer redelijk hoor ;)
Maar heb ik u nog niet beantwoord of heb ik wat gemist ..laat het nog even weten.