maandag 11 november 2013

Duinen In Beweging

De duinen zijn in beweging ..en dat is goed te zien aan de zuidkant van de AWD .. waar de natuurelementen een grote rol spelen. En vandaag  maken we die natuurelementen bijna allemaal mee ..
Bliksem..Regen ...Hagel ..Wind ...Zon en Water.
..
Vandaag 10 november pakken Herman en ik de zijingang bij het zweefvliegveld Langeveld ..
Om zo naar het van Limburg Stirum Valei  te lopen ..

Nog niet eens zo lang geleden ( 1995 ) is hier het "Van Limburg Stirumkanaal" gedempt En kreeg de natuur hier vrij spel in deze stuifduinen ..vochtige valleien en grillige vormen van duin helm en duindoorn ..maken dit gebied van zo'n 40 hectare juist heel boeiend om te bezoeken.

Deze morgen zagen we het onweren boven zee ...en eigenlijk zien we de buien links en rechts het land in trekken..Maar gaan we aan de regen ontkomen ? 
Nou...misschien wel aan de regen ..maar niet aan een korte flinke hagelbui..
Nu hebben we natuurlijk altijd de plu bij ons ..dus we wachten uit de wind even de hagelbui af..
Aardsterren ..
Het voordeel van zo'n dag is wel ..dat het licht wel heel bijzonder afsteekt tegen een donkere lucht.
op de terugweg pakken we nog even het gebied rond het zweefvliegveld Langeveld..
En daar komen we grote groepen Kramsvogels tegen ..
Ook damherten ...En ondanks dat we natuurlijk door de bronst al veel damherten
op de foto hebben gezet  ...kunnen we het niet laten om ze toch te fotograferen.

Want één van de redenen dat we de zuidkant namen ..was dat we eigenlijk wel weer eens wat anders dan damherten voor de lens wilde hebben. Een soort overkill door de bronstperiode ...
Maar ja ...Zoals ik al schreef ..we kunnen het niet laten :)
Judasoor..

Het was dan ook een verademing dat we deze reeën weer eens te zien kregen ..Het kalf van dit jaar was al behoorlijk groot geworden en hield zich snel schuil tussen de adelaarsvarens  ...waar hij door zijn schutkleur bijna niet meer te zien was ..

Ja ...Het wisselen van ingang / gebied maakt de awd nog spannender ..Misschien gaan we de volgende keer wel voor de wintergasten ..Dat is ook afhankelijk van het weer ..windrichting .. hebben we mist ..sneeuw ..rijp.. en ook tegen de zon in lopen is bij felle zon geen pretje ..ja..er zijn veel aspecten die een rol spelen bij de keuze van de ingang..