dinsdag 26 juni 2012

Jaargetijden

Vandaag (24 Juni) gaan Herman en ik naar de AWD..
Ieder jaargetij..Bij mooi weer of slecht weer..zelfs bij een weeralarm..
Wij gaan! ...Maar vandaag was er regen..ja heel veel regen voorspelt..
Ik ga om vier uur mijn bed uit..het is nog droog..Niet veel later op de N206 begint het te regenen..Het blijft deze morgen regenen..En dit is de eerste keer dat we de AWD zo vroeg weer verlaten ( Half negen )
Lente..Zomer..Herfst..Winter.. Ieder jaargetij is geweldig..En de één heeft het meer op de Zomer..En een ander is gek op de Herfst..Zelf zou ik geen jaargetij willen missen.. :)  Ik begin eigenlijk ongebruikelijk met de WINTER!! (Foto's Archief)
Bij Weersalarm de duinen in..
Ja..De Winter..Ik ben er gek op..En dan bedoel ik niet het donkere weer..of de korte dagen..Ook niet in de vroege morgen de auto schrappen of de temperatuur...Nee..Wat dat betreft ben ik iemand die graag bij een graadje of twintig in de sneeuw zou willen lopen :)
AWD in maagdelijke sneeuw..Nog geen spoor van mensen te zien..
De beesten hebben het moeilijk..En moeten het hebben van hun vetreserves..vooraad..of doen een winterslaap.. en het mooiste is natuurlijk de AWD in de Rijp!..zoals in 2007..
2007 / AWD Rijp
Dit was een geweldige dag..in de AWD..Alles zat met rijp..iedere vierkante meter was geweldig..Ik gebruikte nog een klein cameraatje in die tijd..Achteraf denk ik wel eens..ik had die dag daar moeten blijven i.p.v. om twee uur naar huis te gaan..Want dit maak je niet veel mee..
En ook toen waren er mensen die vossen voerden..Gelukkig veel minder als tegenwoordig..
Maar het gebeurde wel....En ik moet zeggen..een Vos in de rijp is prachtig..
Ik wilde het hier even bij laten...de Winterperiode..Maar natuurlijk had ik nog wel uren door kunnen gaan..
Want in de AWD zijn er in deze periode prachtige wintergasten zoals de Wilde Zwanen..Zaagbekeenden..Waterspreeuw..Brilduikers noem maar op...
-
LENTE
-
Lente..Na een Winterperiode zit eigenlijk iedereen te wachten op het voorjaarszonnetje..Een heerlijke tijd..De bomen krijgen weer kleur..de dagen worden langer..De natuur heeft de winter doorstaan ..En beesten kunnen weer genoeg voedsel vinden..Boven de tien graden zien we de Vlinders..Ja..Een prachtige tijd!
Narcissen bloeien
De bollenvelden rond de AWD zijn een trekpleister..Maar ook in de AWD is er nu van alles te beleven..Van jonge kalfjes tot welpen..van libel tot vlinder..van eekhoorn tot kikker..Alles is vollop bezig zich voor te planten..
Jonge Vossen - Welpen
Geboorte golf in de AWD
Ja....Hier had ik ook nog zoveel bij willen zetten..Maar dan krijg ik echt een megablog bericht..
Dus vandaar dat we nu maar snel doorgaan naar de ...
-
ZOMER
Zomerzon..
's Morgens nog voorzichtig..Langzaam klimmend langs de horizon..Dieren..Planten..en Mensen wekkend..met tedere warmte en diffuus morgenlicht..
Tegen de middag brutaal schijnend op alles en iedereen.Soms zo onbarmhartig dat men weg kruipt..vlucht of stil zwijgend de hitte accepteert..Tegen de avond weer afnemend in intensiteit om tenslotte te verdwijnen in de zee met een purperen gloed..als allerlaatste groet..!
De Zomer...Een heerlijke tijd om gewoon ergens te gaan zitten..
bakkie koffie :) en genieten..
-
De Damherten
De doorbloeding van het gewei is gestopt...De damherten vegen hun gewei..
En maken zich klaar voor de Bronst.
-
HERFST
-
Ja..En dan de Herfst..De periode van de damherten bronst..in de AWD Maar ook van veel  kleuren..Dieren spotten is nu wat eenvoudiger..Als de bomen en de struiken hun blad laten vallen...Veel mensen kunnen intens genieten van deze periode in de natuur..
Bronstperiode..Damherte
-
Kleuren van de Bladeren..Maanden lang waren de bomen groen..Groen van het bladgroen ..Maar nu zo voor de winter..trekken de bomen dat kostelijk groen terug..Wat overblijft..zijn de overige kleurstoffen in de bladeren..het gele xantofyl en het rode anthocycaan..
-
Ieder Jaargetij heeft wel iets moois..En weer of geen weer..Het is juist mooi om met extreem weer de natuur in te gaan.. Wind..Mistig..Koud..Warm..Onweer..Vorst..Rijp...Laaghangende Mist..Ja..Juist dat extreme maakt het juist zo mooi..En regen..Geen probleem..Als je maar weet dat het niet langer dan een paar uurtjes gaat duren..En vandaag bleef het maar regenen..Dus voor het eerst haakte we af..