dinsdag 26 juni 2012

Jaargetijden

Vandaag (24 Juni) gaan Herman en ik naar de AWD..
Ieder jaargetij..Bij mooi weer of slecht weer..zelfs bij een weeralarm..
Wij gaan! ...Maar vandaag was er regen..ja heel veel regen voorspelt..
Ik ga om vier uur mijn bed uit..het is nog droog..Niet veel later op de N206 begint het te regenen..Het blijft deze morgen regenen..En dit is de eerste keer dat we de AWD zo vroeg weer verlaten ( Half negen )
Lente..Zomer..Herfst..Winter.. Ieder jaargetij is geweldig..En de één heeft het meer op de Zomer..En een ander is gek op de Herfst..Zelf zou ik geen jaargetij willen missen.. :)  Ik begin eigenlijk ongebruikelijk met de WINTER!! (Foto's Archief)
Bij Weersalarm de duinen in..
Ja..De Winter..Ik ben er gek op..En dan bedoel ik niet het donkere weer..of de korte dagen..Ook niet in de vroege morgen de auto schrappen of de temperatuur...Nee..Wat dat betreft ben ik iemand die graag bij een graadje of twintig in de sneeuw zou willen lopen :)
AWD in maagdelijke sneeuw..Nog geen spoor van mensen te zien..
De beesten hebben het moeilijk..En moeten het hebben van hun vetreserves..vooraad..of doen een winterslaap.. en het mooiste is natuurlijk de AWD in de Rijp!..zoals in 2007..
2007 / AWD Rijp
Dit was een geweldige dag..in de AWD..Alles zat met rijp..iedere vierkante meter was geweldig..Ik gebruikte nog een klein cameraatje in die tijd..Achteraf denk ik wel eens..ik had die dag daar moeten blijven i.p.v. om twee uur naar huis te gaan..Want dit maak je niet veel mee..
En ook toen waren er mensen die vossen voerden..Gelukkig veel minder als tegenwoordig..
Maar het gebeurde wel....En ik moet zeggen..een Vos in de rijp is prachtig..
Ik wilde het hier even bij laten...de Winterperiode..Maar natuurlijk had ik nog wel uren door kunnen gaan..
Want in de AWD zijn er in deze periode prachtige wintergasten zoals de Wilde Zwanen..Zaagbekeenden..Waterspreeuw..Brilduikers noem maar op...
-
LENTE
-
Lente..Na een Winterperiode zit eigenlijk iedereen te wachten op het voorjaarszonnetje..Een heerlijke tijd..De bomen krijgen weer kleur..de dagen worden langer..De natuur heeft de winter doorstaan ..En beesten kunnen weer genoeg voedsel vinden..Boven de tien graden zien we de Vlinders..Ja..Een prachtige tijd!
Narcissen bloeien
De bollenvelden rond de AWD zijn een trekpleister..Maar ook in de AWD is er nu van alles te beleven..Van jonge kalfjes tot welpen..van libel tot vlinder..van eekhoorn tot kikker..Alles is vollop bezig zich voor te planten..
Jonge Vossen - Welpen
Geboorte golf in de AWD
Ja....Hier had ik ook nog zoveel bij willen zetten..Maar dan krijg ik echt een megablog bericht..
Dus vandaar dat we nu maar snel doorgaan naar de ...
-
ZOMER
Zomerzon..
's Morgens nog voorzichtig..Langzaam klimmend langs de horizon..Dieren..Planten..en Mensen wekkend..met tedere warmte en diffuus morgenlicht..
Tegen de middag brutaal schijnend op alles en iedereen.Soms zo onbarmhartig dat men weg kruipt..vlucht of stil zwijgend de hitte accepteert..Tegen de avond weer afnemend in intensiteit om tenslotte te verdwijnen in de zee met een purperen gloed..als allerlaatste groet..!
De Zomer...Een heerlijke tijd om gewoon ergens te gaan zitten..
bakkie koffie :) en genieten..
-
De Damherten
De doorbloeding van het gewei is gestopt...De damherten vegen hun gewei..
En maken zich klaar voor de Bronst.
-
HERFST
-
Ja..En dan de Herfst..De periode van de damherten bronst..in de AWD Maar ook van veel  kleuren..Dieren spotten is nu wat eenvoudiger..Als de bomen en de struiken hun blad laten vallen...Veel mensen kunnen intens genieten van deze periode in de natuur..
Bronstperiode..Damherte
-
Kleuren van de Bladeren..Maanden lang waren de bomen groen..Groen van het bladgroen ..Maar nu zo voor de winter..trekken de bomen dat kostelijk groen terug..Wat overblijft..zijn de overige kleurstoffen in de bladeren..het gele xantofyl en het rode anthocycaan..
-
Ieder Jaargetij heeft wel iets moois..En weer of geen weer..Het is juist mooi om met extreem weer de natuur in te gaan.. Wind..Mistig..Koud..Warm..Onweer..Vorst..Rijp...Laaghangende Mist..Ja..Juist dat extreme maakt het juist zo mooi..En regen..Geen probleem..Als je maar weet dat het niet langer dan een paar uurtjes gaat duren..En vandaag bleef het maar regenen..Dus voor het eerst haakte we af..

17 opmerkingen:

 1. Pfffff, we gaan toch geen watjes worden he, Henk?
  Ik schreef het al bij Herman, volgens mij is dit de eerste keer dat jullie je weg hebben laten jagen door het slechte weer.
  Wel een mooie blogje zo, met een jaaroverzicht.
  Doet me al verlangen naar de herfst, mijn favoriete jaargetijde.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Henk,
  Tja, zondag was geen dag om in de AWD te wandelen. Deze blog met de vier jaargetijden is heel mooi, het laat zien hoeveel er in een jaar gebeurt in de natuur en wat er toch allemaal te zien is en te beleven valt door het jaar heen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Henk
  ondanks het slechte weer dat we hadden
  heb je toch nog een leuke blog weten te maken van de jaar getijden het is een geslaagde serie,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. prachtige opnamens Henk
  ja dat je veel regen heb gehad had ik gelezen maar jij bent een volhouder,super
  gr leen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. SCHITTERENDE serie Henk, dit is echt super !!......de AWD is altijd mooi.

  groetjes, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 6. What a great serie from AWD. Very nice pictures. The fox cubs are really qute.
  AWD is very special place. I will for sure go there.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zei het al bij Herman, als jullie afhaken is het echt erg geweest !
  Je hebt een machtig mooi blog gemaakt Henk, ik geniet !!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. We mopperen wat af op het weer, maar die vier jaargetijden, ik zou ze ook niet willen missen, elk seizoen heeft zoveel moois te bieden, dat laat je hier wel heel goed zien, prachtige verzameling Henk!
  Die winterdag met rijp, ja, die herinner ik me nog goed, top was die!!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha die Henk

  Prachtig blog heb je gemaakt over de 4 jaargetijden en één ding is het zeker, het regent alle jaargetijden wel eens. Maar zoals de afgelopen zondag...das dan weer balen...een buitje geef niets maar van die langdurige zeikregen, ach, na regen komt zonneschijn en je hebt van de nood een deugd gemaakt en zo kunnen wij toch weer lekker genieten van dit blog. Ikzelf vind de vroege voorjaar de mooiste tijd maar ook van de zomer kan ik wel genieten omdat het dan 's avonds lekker lang licht is. Maar als je dan weer onder de muggenbulten thuiskom dan verlang je toch weer naar de winter, hahaha.
  Jullie veel mooi weer toewensend,

  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Henk.

  We zijn onlangs weer in de AWD geweest. We hadden een sprookjesachtige wandeling tijdens de libellentijd. Onze blog is inmiddels geupdate. Ik vind het jammer dat we geen jonge hertjes of vosjes zijn tegengekomen. Mooie foto's hoor!

  Groetjes Marianne en René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zoals de dieren een reserve hebben voor moeilijke tijden, zo heb jij een reserve aan beelden voor deze ene dag dat jullie echt de AWD uitgeregend zijn.
  Heel leuk dit overzicht. De lente vind ik toch wel het allermooiste (denk ik ). Maar als het herfst is, of winter dan vind ik het ook weer erg mooi. Dus maar goed dat we 4 echt verschillende seizoenen hebben. Hoewel de zomer toch wel behoorlijk verstek laat gaan.Zijn het er misschien toch 3?

  Groetjes, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Henk
  Ja zondag was het echt bar en boos. Eind van de middag is het ons nog even gelukt om droog een rondje te maken. Maar zoals je zegt, normaal gesproken heeft elk weertype en jaargetijde zijn eigen charme. Al heeft het voorjaar mijn voorkeur. Groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Henk,

  Elk jaargetijde heeft zo zijn charmes, en hoe kan je dat beter verwoorden dan met foto's. Heel mooi verslag van de 4 seizoenen en daarbij is de AWD een prachtig voorbeeld van.

  Gr,

  REMco

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Leuk zo'n hele compilatie van het jaar Henk. Was laatst na lange tijd ook weer in het duin en de geboortegolf is goed te merken. Je hoort op verschillende plekken damhertjes roepen om hun moeder.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo henk,
  es macht immer wieder Spaß bei Dir zu gucken..hier hast Du eine sehr schöne Zusammenstellung gemacht, eine beeindruckende Serie mit allen schönen der verschiedenen Jahreszeiten...
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Henk,

  Voor mij zijn jullie geen watjes maar helden hoor ;-)
  Leuk overzicht van een mooi gebied.
  Hopelijk houden we het mooi dus bij deze suc6 vanmiddag

  Mvg Ben

  BeantwoordenVerwijderen