zondag 3 juni 2012

Boswachter Frans Kapteijns

Boswachter Frans Kapteijns: Werkzaam bij Natuurmonumenten..Contactpersoon B-Team Oisterwijk...Natuurgebieden ..Kapina..Loonse en Drunense Duinen en de Oisterwijkse bossen en vennen...

Boswachter Frans Kapteijns is actief voor Omroep Brabant en Radio en T.V. Op de Radio verzorgt hij in "Lekker Geen Wekker" de column "Stuifmeel"... Op tv is hij een vaste medewerker van het programma "Natuurlijk"... In Brabant "Leeft" spreekt hij in het dialect over de natuur.
Frans Kapteijns beantwoord vragen die ingestuurd zijn door kijkers/luisteraars..
Kampina
Vandaag (Zaterdag 2 Juni) gaan Ghita en ik op uitnodiging van Herman en Ank..Naar het natuurgebied Kampina ...Onderdeel van "Het Groene Woud"..te Oisterwijk.Het leuke van deze bijzondere dag is dat Frans de Boswachter met ons mee gaat..Ook Hanny..Sjouke..en Geert gaan mee op deze mooie dag..Waar we van alles en nog wat kunnen vragen aan Frans.. (veel info van Frans dus op de site)
Wateraardbei (Potentilla palustris)
Dit soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als algemeen voorkomend..Maar sterk is afgenomen..De wortelstok bevat veel looistoffen en een rode kleurstof...Vroeger werd de wortelstok bij diarree en voor het looien van stoffen gebruikt..In de sloot richting Rosep..Zien we meerdere planten..van deze Wateraardbei..
De Bosbeekjuffer en de Weidebeekjuffer..
De Vleugels van de mannetjes Weidebeekjuffer zijn aan de basis en de top doorschijnend van kleur..En die van de Bosbeekjuffer zijn helemaal donker..De Bosbeekjuffer staat op de rode lijst als bedreigd...
Veenpluis..
Nu lopen de foto's van deze dag wat door elkaar..
En dat komt niet door de info van Frans over de "Wilde Gagel" die voor de houdbaarheid van bier gebruikt werd door de kloosters..in plaats van Hop...Nu nog steeds heb je bier (Gageleer) uit Belgié..En in Denemarken worden de twijgen gebruikt voor zachte Gagel-Jenever...Nee het komt door de Lepelaars die we vandaag van dichtbij konden fotograferen.En daar wil ik er wel een paar van plaatsen :)
Landing van de Lepelaar...straks meer..
Eieren van een spin in een soort urntje..Heksenboter..(links) is een slijmzwam en kan zich verplaatsen..en laat daarbij een glanzend spoor achter.Uit sporen ontstaan microscopisch kleine eencellige organisme.Die voegen zich samen tot een rondkruipende kolonie..Een vlies waarop de kussen of knotsvormig sporenlichamen zitten..
De Groene Zandloopkever...
Nu zie ik bij ons in de duinen altijd de Bruine Zandloopkever..Maar hier zien we deze bodembewonende roofinsect in de Groene uitvoering..Gelukkig heb ik ze nooit beet gepakt...Want ze schijnen volgens Frans behoorlijke kaken te hebben..En met weinig moeite bijten ze een libel dwars door midden..
Twitter
(Poelkikker Links) Nu twittert Frans wat af..En zo kunnen we mooi volgen wat er in de natuur gaande is..Ook een vraagje via twitter is snel beantwoord..Het geeft al aan dat Frans Twitter de beste uitvinding vind na Lego :) Zie: http://twitter.com/#!/boswachterfrans 
( Rechts Sint- Jacobsvlinder )....
Zonnedauw..
Deze Zonnedauw is een algemeen voorkomende plant..Die wel op de Rode lijst staat omdat hij sterk in aantallen afneemt..Hij is daarom wettelijk beschermd..De plant vangt kleine insecten..(vliegjes spinnetjes..) Door middel van klierharen waarop aan het uiteinde een druppeltje kleverige afscheiding hangt..
Aan de overkant van één van de mooie vennetjes..zien we Lepelaars landen..
We gaan in de schaduw van een boom staan kijken..
Niet veel later vliegt één van de Lepelaars onze richting in..
En niet snel daarna komt er nog één..
Ja..Dit is echt zo'n gebied..waar je nooit genoeg van krijgt..En dan te bedenken dat wij op deze dag maar een klein stukje hebben gezien van Kampina.Wat een gebied.. En als groep genieten we ieder op zijn manier van deze heerlijke dag in de natuur!
Na wat heen en weer lopen van de Lepelaars...vertrekken ze weer..
Een prachtig moment ...
Moeras achtig gebied..
En één foto gemaakt door Ghita..
De Lepelaars (nog redelijk ver weg ) ..Deze foto is gemaakt door Ghita
-
Bedankt voor deze geweldige dag..
Frans.. Ank..
Herman..Hanny..Sjouke..Geert ..Ghita.. Gaan we zeker nog eens doen...