dinsdag 19 juni 2012

Groene Duinen

De wind is heer en meester in de AWD vandaag.(17 Juni ).Miljoenen korreltjes zand zijn vandaag aan het verhuizen..Waar het ene plantje het zand moet loslaten profiteerd een stuk verder een ander plantje..Die het zand aan zich weet te binden...Een soort volksverhuizing van zandkorrels..
Vooral in het stuifgebied "Van Stirum Kanaal" (dat er uitziet als een stuk woestijn )..is dat goed te zien..
-
Een zee van zand..... (Het "Limburg Stirum") Hier en daar proberen stukjes helm de natuur te bedwingen..En aan de buitenkanten van dit voormalig kanaal ..wat nu een stuifgebied is..
Zie je de vegatatie langzaam veranderen..In Groene Duinen..
...van struweel naar bosgebied..
-
Vandaag gingen Herman en ik om even over vijf naar de AWD..Ik had nog geen oog dichtgedaan vanacht..Anja en mijn tweelingzus kwamen vandaag terug van vakantie..en die moest ik op schiphol ophalen.Maar door vertraging liep dat behoorlijk uit.. Dus ik kon gelijk door naar de AWD zonder te slapen..En dat ging ik later op de dag behoorlijk merken... Veel koffie drinken..dan maar :)
-
Verdedigen kunnen deze bladluizen zich niet..Hun vijand is het lieveheersbeestje..Mieren gebruiken luizen als koeien..De zoete uitscheiding (Honingdauw) daar is het de mieren om te doen..En in ruil verjagen mieren indringers voor de luizen..Een win win situatie dus.
In het grensgebied van het stuifgebied en de groene duinen.. Zien we een vos op grote afstand lopen..Prachtig hoe deze gevarieerde gebieden in elkaar overgaan..Een soort EHS ( Ecologishe Hoofdstructuur ) in het klein..
Vos in duingebied
Trouw : EHS ( Ecologishe Hoofdstructuur ) klinkt te technisch...De lezers van Trouw mogen kiezen uit drie alternatieve......1) Nationaal Natuur Netwerk (N3)..2) Groene Schakels...3) Het Groene Web..Nu kon ik me prima vinden in de naam EHS.. En omdat EHS er niet bij stond..won de naam N3. De vraag is dan schieten we hier wat mee op ?
...Laten we het maar gewoon op de naam EHS houden!
Meikever..
In de maand Mei zien we de Meikever..( Nu Juni :) Hij moet zich dan voortplanten..En leeft dan twee weken boven de grond. Hij heeft dan zo'n twee/drie jaar onder de grond geleeft...( Engerling )...Vandaar dat we deze kevers maar kort kunnen waarnemen..
Houtknotszwam ( Dodemanshand/Dodemansvinger )
Bij Ingang Panneland (Ingang gelijk links) zie je deze zwam..Nu is hij vrij algemeen. Maar hij is natuurlijk leuk om te zien..In vele vormen zie je ze op de dode boom..En de naam Dodemansvinger is begrijpelijk :
Thuis val ik als een blok in slaap..Even mijn nachtrust inhalen..
En Bep van zes hoog..Die graag damherten wilde zien..
"Ga gerust naar de AWD..Het moet gek lopen als je geen damhertjes ziet" :)