zondag 10 juni 2012

Natuur Niet Commercieel Maken

De Achteruitgang van zowel Flora als Fauna..Is te danken aan de mens. Iedere 13 minuten verdwijnt er een soort..
Het land dat we gebruiken..om te leven en om ons te voeden..ons te verwarmen ...en het afval dat we produceren..
Ja alles draagt bij tot het verdwijnen van soorten..O.a.door verlies van Habitat..Klimaatsverandering..Vervuiling ..en conflicten tussen mens en dieren. ( Wandeling OVP/Oostvaardersplassen 10 Juni 2012 )

Oostvaardersplassen!
Het mooie van een natuurgebied als de OVP is dat het grootste gedeelte niet voor publiek toegankelijk is/was..Want waren er vroeger enkele excursies en wandeltochten..Nu door geldgebrek gaan we de OVP commercieel uitbuiten ( experiment )Trouwreportages..Overnachtingen en Luxe picknicks.. Voor een bezoek van maximaal 12 uur met vijftig personen moet 1500 Euro betaald worden.Voor die prijs kunt u b.v. overnachten  in een tipi of schuilhut..En in de bronstperiode geld een toeslag van 25 %..Het moet niet gekker worden!!
Misschien is het een idee om mensen ook (tegen geld uiteraard) te helpen met beheer ..
Door ze b.v. een hert te laten schieten.. Zo kunnen ze de winterperiode (December/April) ook goed benutten om geld te verdienen : ) ...
Ja..Het hek is van de dam..
-
Ik had het al een paar jaar eerder vemeld...De natuur comercieel...Ik zag het al voor me..reclame borden in de natuur..Als voorbeeld gaf ik toen "Viagra helpt bomen overeind"...!!! En dan kan men nu wel zeggen dat het geld nodig is om andere dingen te realiseren...pffff..Ook in de AWD wint de commercie..
En is fietsen door het gebied eerder regel dan uitzondering..
Ja..ook in de AWD is het hek van de dam...Wielrenners schromen niet om de awd te doorkruisen..!!
Blauwborst..
En we zijn er nog niet..Want twee vliegers die laag over het Natura 2000 gebied (De OVP) vlogen..zijn vrijgesproken..De rust of verbijfplaats van beschermde inheemse diersoorten(Edelherten..Konikpaarden en Ganzen) heeft volgens het Hof ...
...geen verstoring tot gevolg gehad..
Hierbij is in aanmerking genomen dat de verstoring effect moet hebben op de staat van de instandhouding van een bepaalde (beschermde) diersoort...En dat effect is volgens het Hof..Nihil..
Rietgors..
Reegeit..
Is dit een vrijbrief voor sportvliegtuigjes en voor de ballonvaart?
Ook hier is weer het hek van de dam..En de grote verliezer is de natuur.
Edelhert..
Uitzicht over de OVP
Nu bezoeken wij ( Herman en ik ) vandaag o.a. "De Driehoek" ..waar een aantal kijkhutten een mooi beeld geven van de OVP..Het gebied in... is echt niet nodig..
Observatiehut "De Zeearend" ...
Nu zie ik u denken..."In de AWD kun je toch ook struinen"..? En ja..Dat klopt..En ik moet zeggen..Heerlijk dat struinen...Maar gelukkig zijn in de AWD ook rustgebieden..waar beesten een rustig heenkomen kunnen vinden..En laten we dat a.u.b. zo houden.
Pimpelmees..
Edelherten verliezen hun wintervacht...
Er zijn bij de OVP genoeg plekken waar u kunt gaan kijken..
Ook kunt u het hele jaar een route fietsen rond de OVP
Deze route is 35 km lang...
De Blauwborst laat zich weer zien..En mijn nieuwe lens doet het naar mijn idee geweldig :)
Ik kreeg van Alex de beelden binnen van de wandeling AWD
Was het verleden week een geweldige dag met Boswachter Frans..in Kampina..zie vorig bericht..
Nu hadden we weer een geweldige dag in de OVP..

18 opmerkingen:

 1. Hoi Henk,
  Wat een mooie serie toch weer. DE zingende blauwborsten heb je echt mooi dichtbij. Ook de edelherten met het zonnetje op de ruggen vind ik een prachtige foto.
  Je hebt weer een heerlijke dag gehad.
  Tja, commercieel maken van de natuur....met de bezuinigingen en alles vrees ik dat dit toch steeds vaker voor gaat komen en op meer plaatsen dan alleen de OVP.

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De voorbeelden die je hier geeft zijn wel erg eng... Toch zijn er wel mogelijkheden om tegen betaling speciale faciliteiten te bieden. Ik had het er laatst met een Tsjechische vogelfotograaf over die vertelde dat in Hongarije schuilhutten verhuurd worden. Iets van 's ochtends brengen en 's avonds halen en tussendoor zit je gewoon opgesloten. (Paar wolven er bij helpt vermoedelijk wel). In feite buit je de natuur zo niet uit maar een dienst en dat gaat, mits netjes geregeld, niet ten kostte van de natuur. Misschien heb ik daar wel minder moeite mee dan al die 'natuurliefhebbers' die zich in hun auto van exoot naar zeldzaamheid spoeden om een paar plaatjes te schieten en dan door naar het volgende nummer.

  Het is een ingewikkelde discussie maar er zit nog iets tussen een hek om het reservaat en op zijn indiaans trouwen in een Tipi tussen de buffels. Als je dat laatste doet moet je ook het risico van een vrouwenroof door een naburige stam in het verhaal betrekken. Dat tempert vast het enthousiasme een beetje.

  Natuurbescherming goed regelen is toch voor een groot gedeelte een bewustwordingsproces. We zijn er nog lang niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Henk,
  Wanneer natuurgebieden op een gecontroleerde en door "rangers" goed begeleide manier toegankelijk worden gemaakt heb ik daar niet zo'n moeite mee. In natuurparken in bijvoorbeeld Afrika kan dat ook. Het is echter wel de kunst om het aantal bezoeken beperkt te houden en mensen niet individueel de mogelijkheid te geven rond te zwerven of te jagen (zoals dat laatste tegen forse betaling in Afrika wel mogelijk blijkt te zijn). Natuurparken hebben ook geld nodig om de natuur zo goed mogelijk in stand te houden en dat is wat wij uiteindelijk ook willen.

  Dat het ongecontroleerd ongewenst is ben ik bijvoorbeeld met je eens als het gaat over fietsers en wielrenners die door de AWD rijden en meestal niet geïnteresseerd zijn in de natuur maar in een aantrekkelijke en/of kortere route van A naar B.

  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Henk
  geweldig verhaal en wat een mooie serie over de OVP.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weer een prachtige serie foto,'s Henk.
  Ik ben erg geintresseert in de fietsroute door de OVP.....ik ga eens even googelen om te zien waar we kunnen starten. Groetjes uur Hoksebarge.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Interessante info , prima zoals jij daar altijd over weet te schrijven c.q informeren....ookje bijgevoegde foto's zijn weer heerlijk om te zien.

  Goed werk Henk.

  groet, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Staatsbosbeheer is de weg volledig kwijt. Waar je als je een meter buiten het padje loopt al een boze blik van "Ko" kunt krijgen (want verstoring), worden gebieden die bekend staan als kwetsbaar bij voldoende ijs overspoeld door honderden schaatsers; de Driehoek wordt de hele winter dichtgegooid onder het mom van rustgebied voor de dieren. De echte reden is dat SBB de hoefdieren zonder pottenkijkers kan afknallen.
  En nu stellen ze het gebied open voor bankiers en andere welgestelden, want laten we eerlijk zijn. Voor "normale" mensen zijn dit soort bedragen niet op te brengen. "Wij" zullen het moeten doen met die uitkijkheuvels, waar om de 5 minuten een trein voor je giechel langsdendert. Ik had in een mail aan SBB nog voorgesteld een schuilhut in het gebied neer te zetten, waar je een dag tegen betaling kunt gaan zitten. Dood hert neergooien (zijn er zat van)en dan meer wachten. Daar komt van alles op af, vossen, arenden, eksters enz. Daar heb je als natuurliefhebber tenminste wat aan en het levert geld op. Overbodig te zeggen dak ik geen reactie van SBB heb mogen vernemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hoi Henk
  het moet zeker niet erger worden dan is het gedaan met de natuur
  maar verlopig geniet ik van jou opnamens super.
  gr leen

  BeantwoordenVerwijderen
 9. simply fantastic your blauwborst (bluethroat:what a perfectly fitting name:-)-picstures!!! I agree 100% with you,nature should be protected and kept far away from the most people who just want to use+distroy it, its so extremely sad+angry-making! ....happy new week from me!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Henk,
  Ik ga wel (voor een groot deel)mee in de mening van Deskman.
  Ondertussen hebben Herman en jij weer een paar mooie uurtjes gehad in de OVP. Prachtig is de blauwborst. Die heb je goed voor de lens gekregen.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hai Henk,

  Prachtige serie heb je weer bij elkaar geschoten.
  Maar het is niet alleen maar kommer en kwel met het natuurbeheer.
  Er komen ook veel kleine natuurgebiedjes bij, waar je heerlijk kunt struinen. Je moet ze alleen weten te vinden.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Henk,
  Hele mooi serie foto's heb je gemaakt met je nieuwe lens. De blauw borst fluit er wel heel mooi op los. Word tijd dat ik ook weer eens naar het OVP ga.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 13. I love your post with beautiful mixed pictures. I like the deer close up really much. Qute small fawns are born as I see. You have a great area to take beautiful pictures. I would go there on a vacation for some days and see it myself.
  Thanks for sharing.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Leuke serie! Toevallig dat je net een dag later in de OVP was dan ik :-)
  Ik heb de zwaluw op nest ook gezien, maar geen foto van kunnen maken, ze vloog er telkens af :-)
  De konikpaarden die aan het vechten waren op mijn site heb ik gefotografeerd bij het rondje om de hutten de poelruiter en krakeend heen ... daar stonden ze gewoon :-)
  Fijne avond verder!
  Groetjes,Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Henk,

  Bedankt voor je reactie
  Het zit er inderdaad naar uit dat die nieuwe lens je geen windeieren gaat leggen ;)

  Grs Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Henk,
  Ik heb eigenlijk de neiging om te zeggen: maak je niet zo druk, gewoon genieten, zie nou toch wat je zo op een ochtend toch allemaal ziet!
  Maar ik weet het, we moeten zuinig zijn op de natuur, dus ik begrijp je wel een beetje hoor!
  Nieuwe lens?!? Blauwborst staat er idd prachtig op, ben benieuwd welke lens je nu hebt, veel plezier ermee i.e.g.
  Groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Henk,

  Je hebt je punt(en) weer duidelijk gemaakt!

  Leuke serie.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 18. je bent goed bezig geweest, Henk !!

  BeantwoordenVerwijderen