donderdag 21 juni 2012

Nederlandse Kinder Klimaat Conferentie

Vandaag 19 Juni ga ik op zoek naar damhertkalfjes..
Dit jaar heb ik ze nog niet gezien..terwijl ze verleden jaar toch veel eerder te zien waren.. Opeens ontstaat er een soort geboortegolf van damhert kalfjes in de AWD.. Dus als je er één ziet..dan weet je dat er nog veel meer te zien zijn in de AWD..( Raakt ze zeker nooit aan!)
Damhert Kalfje..
Die geboortegolf heeft te maken met roofdieren..Haar jong werp ze ergens in de begroeing..Andere hindes uit de roedel zullen even aan haar ruiken ( voor de acceptatie van de roedel )..De hinde likt haar jong schoon en droog..De placenta eet ze op..
De eerste paar dagen na de geboorte..blijft het kalfje op een beschutte plek achter..
Tegen zonsondergang / zonsopkomst krijgt het kalfje te drinken..
Overdag houdt de hinde op grote afstand een oogje in het zeil..
Want ook al ziet alles er vredig uit... (Dikkopje)
Het gevaar ligt op de loer...
Een Vos lust wel een kalfje..En in de eerste uren zijn de kalfjes kwetsbaar..
Op dit moment zijn de meeste kalfjes al oud genoeg..En kunnen ze al aardig rennen..
-
Ik kom vandaag regelmatig hindes met kalfjes tegen..De kalfjes en hun moeder slaan op de vlucht..Een hinde zonder kalfje zorgt voor de rugdekking..En blijft staan kijken of ik volg..Niet veel later voegt ze zich weer bij de roedel ...Op grote afstand zie ik de kalfjes...
Belangrijk is dat we het kalfje niet aanraken..Want heeft het eenmaal de geur van een mens aan zich.. dan kan het nooit meer naar de moeder terug.. Natuurlijk is het voor kinderen heel leuk om zoiets te kunnen zien..in de AWD.. Neem ze daarom mee de AWD in.. Het is leerzaam ..en belangrijk dat kinderen de natuur leren kennen.. Meer over Kind en Natuur ( Groen Pedagogisch Adviescentrum Zie: http://www.kind-en-natuur.nl/visie.html
Nachtvlinder..
Net als het kalfje doet deze vlinder er alles aan om niet door vijanden ontdekt te worden..
De vijand van deze nachtvlinder is o.a. Vleermuis..Spinnen..Vogels..
Damhert met bastgewei..
-
In deze periode hebben de hindes het druk met de kalfjes..De mannen hebben het rustig..Vechten voor de hierarchie is er met dit bastgewei niet bij... Het bastgewei is gewoon te gevoelig..In het bastgwei loopt nu bloed..Voor de bronst stopt de doorbloeding...En dan pas is het gewei klaar om mee te vechten ( Bronst/Hierarchie)
Paring..
Koraalzwam..
Ja..Juni is een heerlijke maand in de natuur..En omdat ik liever in de natuur loopt dan achter de pc zit..Heb ik weinig tijd om te reageren.. Ik merk dat aan mijn reacties die minder worden :) ..Gelukkig blijven de bezoekersaantallen goed :)..Nu wil ik wel even diegene die (nog :)reageren bedanken...
Op 21 en 22 Juni  2012 ..vindt de eerste Nederlandse Kinder Klimaat  Conferentie plaats..
-
Kinderen van 10 en 12 jaar ..In navolging van de volwassen top in Kopenhagen en nu in Rio maken de kinderen een plan met duurzame aanbevelingen over hoe we de aarde door kunnen geven..
-
Het WNF komt samen met anderen in actie voor de natuur met jongeren..volwassenen..bedrijven en overheden. Dat doen ze door de belangrijkste leefgebieden van planten en dieren te beschermen..
Australië gaat met bijna een miljoen vierkante kilometer het grootste zeereservaat ter wereld opzetten..
Het netwerk van beschermde stukken oceaan wordt dan meer als drie miljoen vierkante kilometer..
Australië grenst aan vijf oceanen..Dit netwerk van zeereservaten zorgt ervoor dat de diversiteit in de zee gezond...vruchtbaar..en veerkrachtig blijft voor de volgende generaties..!!