zondag 27 mei 2012

Schaapsherder AWD

Vandaag 27 Mei 2012..Gaan Alex .. Herman en ik bij "De Zilk" naar binnen.. De koperen ploert lijkt uit de grond te komen.. En de temperatuur loopt al snel op..In het land worden code Oranje en Geel gegeven.. (Brandgevaar). Het geeft maar even aan hoe warm het deze dag gaat worden.


Ik had deze dag geen mooie zonsopkomst verwacht..
Er is namelijk veel stof of waterdamp nodig om de kleuren Violette Blauwe en Groene stralen van het zonlicht te verstrooien..
Ook had ik geen damp vanuit het water verwacht..
Maar bij het Oosterkanaal was het eigenlijk al te zien...Damp uit het water..
(Damp uit het water)
Deze foto is dus eerder genomen..De zon moet dan nog echt doorbreken..En dan ontstaan er prachtige kleuren aan de horizon..Herman en ik maken foto's..Alex is aan het filmen.. Wij hebben aan één moment genoeg..maar Alex wil natuurlijk de gehele zonsopkomst filmen.. Ja..Filmen is totaal iets anders dan fotograferen.. Met filmen heeft struinen eigenlijk minder zin..Als je bijvoorbeeld een vos tegen komt is hij meestal snel weg..Eén moment is genoeg om een foto te maken..Met filmen is het natuurlijk van belang dat de vos je zeker niet te zien krijgt..Wachten en geduld hebben is dan een betere optie.. Je wilt hem zo lang mogelijk in beeld houden..
Op het "Vogelenveld" zien we drie Vossen..
Bewust liepen we vandaag eerst een stuk tegen de zon in..zodat we wat later de zon in de rug zouden hebben..Vandaar dat de foto's niet werelds zijn :) ...Maar het moment was super!
De oudste vos schiet snel de dekking in..
De jongere vossen waren wat minder op hun hoede..
Wij liepen hier tegen het struikgewas aan..En dan is de kans dat ze ons te snel zien een stuk minder..De vossen zijn slim genoeg om de paden in de gaten te houden..Al met al duurde het niet lang voordat de vossen weer verdwenen waren..Ik ben benieuwd wat Alex daar van heeft kunnen filmen.. En hoeveel last hij heeft gehad van dat tegenlicht.......
Konijn..
Dit Konijntje (Prooidier) Moet eigenlijk bang wezen voor roofdieren..Ik heb het daar al eens eerder over gehad.....Prooidieren hebben hun ogen aan de zijkant zitten (Overzicht) en roofdieren hebben hun ogen aan de voorkant zitten..( Afstand inschatten..Jagers ) Ik kijk nog even naar Herman en Alex..En die hebben ze ook duidelijk aan de voorkant zitten.. Dus eigenlijk klopt het niet dat dit konijntje niet op de vlucht gaat..
Natuurlijk doen we af en toe een bakkie..Maar ook de dieren zoeken de schaduw zoveel mogelijk op..En laten zich nauwelijks zien..
Nu zien we hier weinig mensen in het gebied "Hazenlegers"....
Maar achter ons staan een paar mensen boven op de "Ome Janneberg"..
Ja...Mensen vallen wel erg op als ze op een top gaan staan..Iets lager gaan staan is natuurlijk beter..
Reebok...
Een Reebok..en een Reegeit laten zich even zien..De Reebok krijg ik op de foto..
Ook een Koekoek die overvliegt krijg ik nog aardig in beeld..
Een vink werkt ook even mee..
En de Rietgors..Buizerd..en .....?
Damherten..
Als in dit gebied de Prunus ( Amerikaanse Vogelkers / Bospest ) zijn gang kon gaan ..groeide het zo dicht..En dat zou ten kosten gaan van de Duindoorn en Meidoorn....Maar ook van de bloemen in de duingraslanden..Grazers zoals Koeien en Schapen moeten het gebied een open karakter blijven geven..
Zaterdag 2 Juni ..( Demonstratie met Schaapskudde )
En om een indruk te geven ...Een filmpje
Schapen in de AWD..Zeker Leuk voor kinderen..
Het was weer een warm dagje in de AWD ..En dat het warm is..is goed te merken aan het aantal bezoekers..(Site) De meeste mensen hebben wel wat beters te doen..dan achter de PC te gaan zitten..Ook ik heb weinig tijd over om alles te volgen en te beantwoorden..Ik weet dat ik niet echt aktief bent de laatste weken..Sorry..Het is eenmaal niet anders :)In ieder geval bedankt voor de reacties..