vrijdag 4 mei 2012

Driehoek ( Oostvaardersplassen - OVP )


De Driehoek ( Oostvaardersplassen - OVP )
In de winterperiode worden de gebieden "Oostvaardersbos" en de "Driehoek" tijdelijk afgesloten om de beesten rust te geven.. Nu was de winter 2011/2012 een winter van uiterste..En in Februari was het zelfs 23 graden onder nul..( Extreem dus )Vandaag 2 Mei breng ik een bezoek aan de "Driehoek"...Kijkhut de Zeearend is weer bereikbaar..Er breekt nu een mooie tijd aan voor de beesten..er is weer voedsel in overvloed..En ze kunnen weer gaan werken aan hun vetgehalte.. Die natuurlijk in de afgelopen winter behoorlijk is vemindert.. Er zijn volgens staatsbosbeheer 1477 dieren doodgegaan..de afgelopen winter.. 85% door afschot ( reactief beheer )...
Roedel roodwild..
De wintervacht maakt plaats voor het roodbruine zomervacht..Goed is te zien dat ze in de voorjaarsrui zijn..
De verharing begint bij de kop..de poten en het voorlijf..
Ook het gewei gaat zich ontwikkelen...
Ja..Er valt altijd genoeg te beleven in de OVP..
Deze roedel is waakzaam en zien mensen als een bedreiging..
Nu lopen er in de driehoek enkele minder schuwe edelherten..
Dus de kans dat u hier edelherten ziet op kleine afstand is dus best groot..
Zadelzwam
Konik paard met veulen..
De Groenling..Ik had hem zelf nog nooit voor de camera gehad..
Hij viel me op door zijn gezang..En hij zat heerlijk vrij op een takje.
Meestal hoor ik genoeg vogels..Maar om ze dan ook te zien of voor de camera te krijgen is een tweede :) ...Gelukkig had deze Groenling het geduld ..en bleef wachten tot ik de foto's genomen had. Ook de Koekoek hoor ik..En als ik hem dan eindelijk ziet doet hij zijn naam eer aan en trekt een lange neus naar me...Koekoek!..Helaas vliegt hij te snel weg...
Grauwe Ganzen zijn van grote betekenis voor de OVP
Ze grazen het riet af..en houden het gebied open..
Konik Veulen
Om het gebied open te houden..werden er meer grazers in het gebied gebracht..
In 1983 - 35 Heckrunderen..in 1984 - 27 Konikpaarden en pas in 1992 - 54 Edelherten..
Roodwangschildpad..
De Roodwangschildpad is een echte moeras schildpad..Sinds 1997 mag dit soort niet meer geïmporteerd worden in Europa..Deze schildpadden zijn waarschijnlijk ooit gedumpt..in de OVP.
Het was weer een heerlijk dagje in de OVP..
========
-
AWD
Aad Duivenvoorden..Is een trouwe AWD ganger..En regelmatig ontvang ik mailtjes van hem..met opmerkelijke of bijzondere momenten..Ook dit keer heeft hij weer veel moois waargenomen in de AWD Dus hier een paar foto's van Aad Duivenvoorden: Noordwijkerhout 2-5-2012


Goede middag Henk vanmorgen liep ik te zoeken naar een vossenhol en plots stuit ik op 5 jonge vosjes in een dalletje ja hardstikke leuk vond ik dat, vorige week hadden we er al één weg zien schieten het hol in maar geen tijd om een foto te kunnen maken nog zitten wachten maar geen succes dus.
Vanmorgen weer wezen zoeken waar het precies was,wist wel ongeveer waar,maar in het achterduin bij de Zilk heb je zoveel dalletjes die op elkaar lijken maar plots in een dalletje zag ik ze snuffelen kon wel van alle vijf een fotootje maken en vond het wel leuk om ze naar je toe te sturen ik hoop dat je het ook leuk vind.
Vorige week zag ik een egel, die zie je toch ook niet zo veel midden in de duinen dit was vlak bij de duizendmeterweg tegenover het huisje wat in de duinen staat. Dus die doe ik er ook maar bij.
 Ik vond het wel vreemd dat hij of zij zich niet opkrulde.
 Hij had ons best wel in de gaten, Dus dan verwacht je dat hij zich opkrult of doen ze dat niet altijd ik dacht van wel .
groetjes Aad Duivenvoorden