maandag 7 mei 2012

Jonge Vosjes

Vandaag 6 Mei AWD..
Normaal gesproken ga ik met Herman.. Maar Herman is verhinderd vandaag...En omdat ik best een zwaar weekend had..Ging ik veel later dan normaal naar de AWD.. Het is prachtig weer vandaag..En daarom verwacht ik dat het druk is bij Ingang Panneland..
Vandaar de keuze om naar het (Voormalig) Van Limburg Stirum Kanaal te gaan..(het is nu een stuifgebied )..
Er zijn veel insecten in de lucht..En de vogels laten zich goed horen op deze mooie dag..
Roodborsttapuit Mannetje..
Roorborsttapuit Zwartkop en Tjiftjaf zijn vogels die vroeg in het voorjaar al terugkomen..Sommige..zoals de Roodborsttapuit.. proberen hier ook wel eens te overwinteren....
Maar dit jaar was het een strenge winter..en dan vertrekken ze naar Afrika Spanje of Frankrijk..
Roodborsttapuit Vrouwtje..
Duinen
Als ik een foto maakt van het landschap..Hoor ik rechts van me vossen welpen die aan het stoeien zijn..ik zoek snel dekking..En even later hoor ik het weer..Langzaam loop ik die richting in..maar zie niets bewegen..Weer een geluidje van een welp ..en ik zie hem..Helaas zitten er veel takken voor...Ik neem enkele foto's..Eigenlijk weet ik dat ze niet goed zijn...Wat later probeer ik ze te benaderen van een ander kant..maar ik had één van de vosjes over het hoofd gezien..Het vosje kijkt me aan..En gaat er als een speer vandoor..Ook zijn broertjes en zusjes..schieten weg..En ik trek me snel terug..Een Rekel of een Moervos heb ik niet gezien..Het struikgewas is ook te dicht..om de burcht te naderen..Nee..Dat heeft geen zin.. Ik besluit om dan maar een bakkie te doen..op een redelijke afstand van de burcht..In de hoop de Moervos of de Rekel te zien te krijgen..
Damhert..
Net aan de koffie..Als er een Damhert niet ver van me vandaan aan de bladeren zit te eten..Ik bekijk mijn foto's van de Welpen..ze vallen niet echt mee..Regelmatig sla ik een insect van me af..Het barst er van..Een Vink zingt uit volle borst..En dan zie ik opeens één van de jonge welpen..Hij loopt mijn richting in.... :)
Misschien komt het dat ik zit..
Want dit is echt geen tamme vos..Hier in het achtergebied..
Hij komt mijn richting in..
En blijft een paar meter voor me stil staan..
Hij kijkt recht in mijn camera..En gaat er dan rustig vandoor..
Wat een verschil met de eerste ontmoeting..
Ik blijf gewoon zitten en volg hem met de camera..Dit zijn van die momenten in de natuur..Dat je later niet meer weet hoe lang of hoe kort dit duurde..Het is zo gaaf om zoiets mee te maken..
Ook al heb ik dat natuurlijk wel eens eerder meegemaakt..Maar dit jaar heb ik voor het eerst de welpen kunnen fotograferen.. Met natuurlijk weer een portie geluk ..
Eerst kijk ik op mijn camera of het wel echt waar was allemaal :) ..Pas daarna..vervolg ik mijn wandeling..Een Spitser kijkt me aan..Ook hij heeft iets van..Ach..voor jou blijf ik wel even staan.
Een Fitis (Denk ik) en een..
Nachtegaal..Doen ook niet moeilijk..
Ik wil nog even terug komen over de koffie :)
Want ik heb al veel mooie dingen zien gebeuren onder een bakkie..
Een Damhert met zender..
Er zit echt niets bijzonders in de koffie..Het geeft waarschijnlijk gewoon aan dat rustig ergens gaan zitten..
Damhert..
Net iets lager dan de duintop..Beter resultaat geeft dan lopen.Beesten verwachten je gewoon niet..En komen (soms) gewoon jou richting ingelopen..Of misschien zien ze in iemand die rustig zit..minder gevaar..Het zou toch geen toeval wezen dat elke keer als we rustig een bakkie doen..De mooiste dingen de revu passeren? In een ander gebied kom ik weer een vos tegen..Hij kijkt me aan..op grote afstand en duikt het struikgewas in..
Scholekster kuiken..(Net buiten het AWD gebied)
Als ik het parkeerterrein af wil..staan er dwee damens voor me.."Het kaartje pakt niet? ..wat nu? "..Op het knopje onder drukken (i)... tot 20 keer toe hoor je "Eventjes geduld a.u.b...De damens laten mij eerst voor..want dit gaat te lang duren"
Helaas zijn er regelmatig problemen ..en soms staat de slagboom open..Het valt mij een beetje tegen dat het zo moet..Gooi er gewoon een twee euro automaat tegen aan die de slagboom doet open gaan..En stop met die vervelende kaartjes...( gewoon veel minder storing dan) .. Het was weer een onvergetelijke dag in de AWD..!!!