- Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug -
We..Anja en ik..(de meiden bleven op de camping) besloten om een excursie te pakken met de boswachter...daar aangekomen zag ik dat er veel kinderen waren..Dus besloot ik om dan maar zelf het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug te bezoeken.....
Ree-Hinde
Maar dat gaat niet zonder risico...Na een half uurtje ( met de zon in de rug) gelopen te hebben...was het mogelijk om een smal paadje links te nemen..
Ach.....Straks weer links en dan kom je heus wel weer goed uit....nou ja...zo dacht ik :) ...
Anja..( nog niets aan de hand :)
Maar dat pakt anders uit....het smalle paadje buigt verder naar rechts af...En we lopen nu al meer dan een uur.
Ik hou me mond hierover tegen Anja..Want die loopt niet graag uren achter elkaar..
Maar ik begin hem wel een beetje te knijpen....Terug lopen is geen optie..
Dat zou zeker te lang gaan duren.....Nou ja..Eerst maar gewoon genieten van al de Paddestoelen!
Wie paddenstoelen plukt..tast het ecosysteem aan. De bodem mist door het verdwijnen van de paddenstoelen belangrijke voeding. Ook zijn er verschillende diersoorten die zich er aan tegoed doen. Eekhoorns...Marters... en Vossen hebben gaandeweg de evolutie kennelijk geleerd welke soorten ze straffeloos kunnen eten.
Paddenstoelen zijn officieel niet beschermd, maar in de bossen die door Staatsbosbeheer beheerd worden mogen ze in het kader van Algemene Plaatselijke Verordeningen niet geplukt worden. Dit heeft te maken met het feit dat paddestoelen een deel vormen van de kringloop in de natuur. Ook speelt mee dat wij alle bezoekers van onze natuurgebieden willen laten genieten van de paddenstoelenrijkdom.
Dit is het grote verschil met de ons omringende landen waar het zoeken en eten van paddestoelen tot de cultuur behoort. In Nederland zou dat niet kunnen, omdat daarvoor de bezoekersdruk te groot is en ‘vrij plukken’ tot een ‘kaalslag’ zou leiden.
Vliegenzwam (Amanita muscaria)
De bekendste verschijningsvorm van de vliegenzwam is een donkerrode hoed met witte stippen. De witte stippen zijn restanten van het algeheel omhulsel waarin de paddenstoel 'opgesloten' zat, voordat hij uit de grond omhoog kwam. Deze spoelen bij regenachtig weer vrij snel van de hoed. De kleur van de hoed is echter variabel en kan variëren van rood tot oranje met gele tinten.
Lijkt op een badspons of bloemkool , En schijnt heerlijk te smaken.
Je kunt hem vinden onder Sparren en andere Naaldbomen.
-
Kleverig Koraalzwammetje (Calocera viscosa)
De kleverige koraalzwam komt voornamelijk voor op rottende stronken naaldhout. Het is een algemeen voorkomende soort.De kleur is opvallend oranjegeel. Bij het opdrogen wordt het vruchtlichaam hoornachtig en donkerder oranje van kleur.
Grote Stinkzwam (Phallus impudicus)
De grote stinkzwam komt met behulp van een eiertand uit een vuistgrote knol die in de volksmond met heksen- of duivelsei wordt aangeduid.
Daaruit strekt zich in enkele uren de 10-20 cm lange poreuze en holle steel. De hoed van de paddenstoel is dan met een groene slijmerige sorenlaag (gleba) bedekt die een zeer penetrante aasgeur verspreidt, zelfs tegen de wind in te ruiken.
De stank trekt vliegen en kevers als de oranje aaskever aan die voor de verspreiding van de sporen zorgen. De schone hoed is wit tot lichtgeel en heeft een kleine opening aan de top.
Mestkever
Anja begint zich zorgen te maken...Ik doe net of het alemaal goed gaat...Maar ik zit zelf ook best wel een beetje in de rats....zijn we de weg echt kwijt? ..We hebben geluk....Er gaat een smal paadje naar Links...We lopen gelukkig weer tegen de zon in...Het duurt nog een hele tijd voordat we de auto vinden...Maar..Achteraf een mooie wandeling.
Oogsten Mais...
Mais behoort tot de groep C4-gewassen, een groep planten met een beperkte ademhaling die een zeer hoge koolstofopname realiseren. Eén hectare mais absorbeert 22 à 44 ton CO2 per jaar, en produceert 16 à 32 ton zuurstof per jaar. Dit is aanzienlijk meer dan wat 1 hectare bos per jaar aan zuurstof kan leveren.
In Nederland beslaan maïsvelden zo'n tweehonderd hectare, of tien procent van de landbouwgrond. De maïs wordt vooral gebruikt als voedsel voor koeien, maar ook voor bio-energie.
Mais behoort tot de groep C4-gewassen, een groep planten met een beperkte ademhaling die een zeer hoge koolstofopname realiseren. Eén hectare mais absorbeert 22 à 44 ton CO2 per jaar, en produceert 16 à 32 ton zuurstof per jaar. Dit is aanzienlijk meer dan wat 1 hectare bos per jaar aan zuurstof kan leveren.
In Nederland beslaan maïsvelden zo'n tweehonderd hectare, of tien procent van de landbouwgrond. De maïs wordt vooral gebruikt als voedsel voor koeien, maar ook voor bio-energie.
Boeren zijn druk bezig om de oogst binnen te halen...Een enkeling heeft wel wat anders te doen.
-
De Reuzenbovist:
De Reuzenbovist (Calvatia gigantea)
We dachten eerst dat het piepschuim/plastic was..
Maar nee hoor...Hij is echt...En gelukkig stonden er nog meer...in diversen stadia.
Door deze enorme afmetingen is de zwam met geen enkele andere soort te verwarren...
<><><><><><><><> >>>>>>>> |
De Boer komt met zijn traktor aanrijden hij zegt: "Wat was jij van plan...Dit is mijn grond...Je wilt ze zeker opeten?..
Maar al snel draait hij bij...En ik mag mijn gang gaan.... Het vruchtlichaam valt dan uit elkaar in sporen die tussen vezelige draden zitten.
En als de vakantie afgelopen is...Ga ik onderweg naar huis nog even langs de Veluwe...
Glanskop
Koolmees
Vink
Muis
Muis langs het water..
Boomklever
Kuifmees
Pimpelmees.
Koolmees
Glanskop