woensdag 29 augustus 2018

AWDuinen

De damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) zijn hun bastgewei aan het vegen. De doorbloeding van het gevoelige bastgewei is gestopt. Flarden met bloed doorlopen bast hangen als wasgoed aan hun gewei. (schoffel)
-
-
Nu hun gevoelige bastgewei is geveegd ..kunnen ze weer vechten om de hiërarchie. Ze zullen nu snel in omvang toenemen .. en hun keelklank proberen te optimaliseren. Als de herten straks solitair gaan voor de voorbronst .. zullen de mannen van de jongens worden gescheiden. Tijd voor de echte mannen breekt aan.
-
Jij met je grote bek ..
Blufpoker … #datkanikook
Niet alleen damherten vechten om de hiërarchie .. Vossen moeten
ook vechten..Vechten om hun territorium te behouden … om hiërarchie voedsel en om de voortplanting
 
 
 
En dan zien dat je tegen verwachting wint :) #onzeker
Dat is een moment om te vermannen .. #nogsteedswatonzeker
En even te laten merken wie er de baas is ….  #datbenikbegrijpje :)


-
Alles staat al in het teken van de herfst .. maar de puttertjes hebben
nog te dealen met hun pubers ..Ze kunnen wel zelf voedsel vinden ..maar het is zo fijn als ma en pa dat nog doen.
-
-
-
Deze ervaren rekel is in deze periode extra op zijn hoede .. Jonge rekels die verbannen zijn zullen zijn territorium proberen te doorkruisen of gaan gebruiken om voedsel te vinden. Toch zien we hier de acceptatie van nog een andere rekel in één territorium.

-
-
-
-
-
Vossen zijn belangrijk voor het natuurlijk evenwicht ..Volgens onderzoek is afschot niet effectief en zorgt dat juist voor pieken en meer schade. Weidevogels moeten worden beschermd door schrikdraad en een hogere waterstand en minder bosschage.
-
-
-
-
-
Een vos geeft niet om water .. maar een burcht bouwen in een
weiland met een hoge waterstand doet de vos niet. Afschot is zeker niet het juiste antwoord .. ontmoedigen door kleine aanpassingen werkt beter.
-
-
-
We hadden weer teveel foto's natuurlijk ...