maandag 13 augustus 2018

Ritme

Hier in het natuurgebied de Oostvaardersplassen (OVP) is er na een lange droogteperiode dan eindelijk water op komst. De wind trekt wat aan en donkere wolken komen langzaam het natuurgebied binnen zetten. Er klinkt wat gedonder achter de Oostvaardersdijk. Of is dat gerommel van de natuur die een vreugdedansje lijkt te maken.
Eindelijk regen op komst.
Vogels zoeken een goed heenkomen..
De natuur slaakt een zucht van opluchting als de eerste dikke
druppels het water raken. De verliezen worden in de natuur niet geteld .. Het is zoals bij de Tour de Frans ..de natuur stopt voor niemand. En dendert door .
(Afbeelding Origineel formaat)
The land here is strong ..
Strong beneath my feet..
It feeds on the blood ..
It feeds on the heat …
-
The rhytm is below me ..The rhytm of the heat....
The Rhythm is inside me ..The rhytm has my soul ……

(Afbeelding groot - in het gebied ovp)
Hier in de Oostvaardersplassen doen ze aan reactief beheer .. De graasdruk en het voedselaanbod in de zomer is bepalend of de herbivoren genoeg vet kunnen opbouwen om de winter door te komen.
.
-
En dan gaat het los ..
Het geluid van de regen de wind en af en toe een donderslag ..
Toch is de natuur bij extreem weer juist geweldig!
-
-
In de winter neemt het voedselaanbod af .. en teren de dieren op hun vetreserve. Bij een lange strenge winter verliezen de dieren meer vet en worden de zwakke dieren uitgenomen door gericht afschot.
Konikpaarden..
-
-
-
Beheerders nemen eigenlijk de rol van predators zoals wolf en beer over. En nemen de zwakste uit … Het reactief beheer is eigenlijk een humaan beheer. Dat er bij strenge winters soms te laat geanticipeerd wordt mag duidelijk zijn.
Kluten
Zwarte Ruiter
De Oostvaardersplassen is rijk aan vogels .. en was dan ook jaren de hofleverancier van vogelsoorten die uitzwermde over Nederland. Baardmannetjes Lepelaars Zilverreigers Zeearend  Kiekendief noem maar op. En dan hoor je mensen zeggen dat het terugloopt …Ieder nieuw natuurgebied heeft eerst een aantal jaren nodig zich te ontwikkelen ..daarna komen er een aantal topjaren om dan langzaam weer wat terug te lopen.
Steltkluut
Ree ..
-
Op grote afstand ziet de ree ons en loopt dan richting de dekking .We blijven stil staan en de reegeit kijkt ons een tijdje aan .. dan loopt ze langzaam de dekking van het bos in.
-
-
-
Een reegeit ..en een kalf van dit jaar pakken de zonkant om in de
vroege morgen wat op te warmen. Op de dag zelf zoeken ze de dekking op en laten zich niet meer zien.