woensdag 4 april 2018

Patrijs

De Patrijs of Veldhoen is zeldzaam geworden. In Nederland is maar liefst 95 procent van patrijzen verdwenen. Veel mensen zetten zich daarom in om deze bedreigde patrijs te redden. Zo ook hier in de bollenstreek waar vrijwilligers van de Agrarische Natuur en Landschapsvereniging (ANLV) helpen met het tellen van de patrijzen.
-
-
-
De patrijs is een schuw vogeltje die zich amper laten zien .. daarbij valt hij niet op als hij zit te broeden of als er kuikens zijn die dekking zoeken onder de vleugels. Als er gevaar dreigt gebruikt hij ook regelmatig de zogenaamde  struisvogelpolitiek ..en draait hij zijn kop weg .. "Als ik jou niet zie .. zie je mij vast ook niet" ... 
-
-
Na een periode niet bewogen te hebben ..zien ze geen gevaar meer in mij .. En dan komen ze langzaam maar zeker mijn richting op ..Dat was echt het laatste wat ik verwacht had.
-
-
-
Geweldig is het dat de monitor van de camera 180 graden naar buiten kan worden gedraaid. Daarna is het beeldscherm naar goeddunken te draaien. Het stelt me in staat om opnames te maken onder verschillende hoeken.
-
-
-
-
Ze komen bijna tot aan de weg .. een mooie gelegenheid om deze steeds zeldzamer wordende vogel mooi te fotograferen. Het is toch vreselijk dat wij hier in Nederland niet eens een gezonde populatie patrijzen in stand kunnen houden.
-

-
-
-
-
-
-
-

-
-
Verleden jaar zag ik ze hier ook op dit perceel.
De bollenboer was toen blij verrast dat hij enigszins zeldzame vogels tussen zijn tulpen had lopen.
En ik vond het weer leuk om ze dit jaar weer waar te nemen.
Nu maar veel foto's genomen .. want het gaat hier in de bollenstreek ook niet goed met de patrijzen.