woensdag 16 september 2015

Nachtvlinders - Dagvlinders

Dagvlinders en Nachtvlinders
We hebben dagvlinders en nachtvlinders ..en om het wat moeilijker te maken ..er zijn nachtvlinders die dag-actief zijn. We kennen zo'n vijftig dagvlinders ..en zo'n tweeduizend nachtvlinders. De één is goed gecamoufleerd en de ander heeft juist opvallende kleuren ..en geeft daar mee aan ...eet mij niet ik ben giftig.

(Grote Beer AWD ...is een dag-actieve nachtvlinder)
Dagpauwoog (Dagvlinder) (AWD)
De Dagpauwoog is een prachtige grote vlinder met vier paarsachtige ogen ..Veel dieren hebben mooie kleuren voor de paring .. (Links Rups rechts pop)
Cocon
Maar deze ogen zijn om roofdieren af te schrikken. Waardplant: Brandnetel en Hop
Ook zijn er veel vlinders die juist weinig kleur hebben ..die willen niet opvallen voor roofdieren en gebruiken hun kleur juist als camouflage.
Kleine Vos (Dagvlinder)
Ook de kleine vos heeft als waardplant de brandnetel.
Grote vijand is de sluipwesp ..Die boort met een legboor in het lijf van de rups..
en legt daar eitjes .. de rups wordt van binnenuit opgegeten.
Groot Avondrood Rups. (Nachtvlinder fam.pijlstaarten.)
Ook wel olifantsrups genoemd .. De rups leeft bij voorkeur van het wilgenroosje ..ook zien we hem op de Fuchsia en in de Wijngaard. Met zijn oogvlekken zet hij aanvallers op het verkeerde been.
Gehakkelde Aurelia..
Waardplant ; Brandnetel ..Wilg..Iep..Vlinders worden geassocieerd met schoonheid ..vrijheid ..kwetsbaarheid ..geluk ..en metamorfose In Japan staat hij symbool voor maagdelijkheid Onze schepper heeft duidelijk te tijd genomen voor de vlinders ..dat is duidelijk
Gele Luzernevlinder 
Een echte trekvlinder ...die normaal gesproken de winter niet overleeft in Nederland
Ook is het een vlinder die slecht tegen een regenachtige zeeklimaat is bestand.
In 2013 ..zagen we ze door het gehele land ..
Plakker .. (Leiden)
Het vrouwtje is wit en het mannetje donker. De mannetjes vliegen veel overdag. Het vrouwtje kan vliegen maar doet dit bijna nooit. Meestal zie je ze dan ook net als hier dichtbij haar cocon waar ze is uitgekomen. Feromonen die ze uitscheiden moeten de mannetjes lokken (Paring) Daarna zet ze haar eitjes af.
Plakker
Pop Vlinder
Citroenvlinder
Een van de meest opvallende voorjaarsvlinders is de citroenvlinder.Vanaf de eerste zonnige dag zien we ze vliegen. Het vrouwtje zet haar eieren af op vuilboom en wegedoorn..
Kleine Parelmoervlinder (AWD)

Gaat qua populatie wat achteruit .. moet het hebben van de waardplant duinviooltje De dichtgegroeide duinen bleken minder geschikt ..konijnen zorgen voor een betere kiemomstandigheid voor de waardplant ..het Duinviooltje.
Kleine Parelmoervlinder (AWD)
Pop Monarchvlinder
Monarchvlinder
Monarchvlinder (paring)
Een zeldzame dwaalgast .. uit het uiterste zuiden van Europa en Noord-Amerika. Omdat de monarchvlinder een zeer goede trekker is ..is het waarschijnlijk dat de kustmeldingen ... Links: Eitjes afzetten 
Eitje ..net onder de rups
Papilio polytes
Atalanta
De Atalanta is de meest voorkomende vlinder. Links Bont Zandoogje (AWD): Per jaar vliegen er twee/drie generaties Waardplanten ..Diversen grassen ..Kweek ..Kropaar ..Witbol ..Boskortsteel en Reuzenzwenkgras
Hooibeestje (AWD)
de meeste waarnemingen worden gedaan op de zandgronden en de duinen.
Waardplanten zijn diversen grassen .. reukgras zwenk en beemdgrassen.
Oranje Passiebloemvlinder
De Vlinderstichting krijgt zo nu en dan een melding van tropische vlinders Zo ook van deze Passiebloemvlinder. Meestal zijn het vlinders die ontsnapt zijn uit een vlindertuin.
Koevinkje
Komen veel voor in de duinen (AWD) 
Opvallend zijn de rondjes met een witte kern ..
Bruin Blauwtje
Icarusblauwtje (paring)
En dan het Icarusblauwtje .. met zijn oranje hartjes ..Ja hoe verzin je het ..zo'n geweldig klein vlindertje die we gelukkig nog veel tegenkomen ..De Tijgerspin heeft er één te pakken.
Icarus Blauwtje 
Keizersmantel (AWD)
De Keizersmantel is een zeldzame vlinder ..En is afhankelijk van duinviooltjes .. (begrazing)  Door klimaatsverandering is de kans groot dat we hem meer gaan zien.
Boombauwtje
Klimop is de waardplant van het boomblauwtje Grote Kattenstaart ..Vuilboom en Vlinderstruik
Eikenpage (AWD)
Ja ..in de AWD werden er zo'n zeven waargenomen  .. na meerdere keren zoeken Vonden we er eindelijk één  om op de foto te zetten .. rechts en links (Barneveld- Paradijs)
Klein Geaderd Witje (Paring)
Pop Koninginnenpage
Koninginnenpage
De Koninginnenpage is toch wel de mooiste vlinder van Nederland.. Het is een grote vlinder ..die maar schaars voorkomt ..Zijn kleuren zijn geweldig ..
Groentje
Je komt hem niet snel tegen ..het groentje hij valt
niet echt op ..het is dat de zon er bovenop stond te schijnen ..           Op de onderste foto ..
Eitjes afzetten. (Groentje)
Kolibrievlinder

Landkaartje
Het landkaartje ziet er in het voorjaar heel anders uit dan in de zomer Waardplant is de Brandnetel - Distelvlinder (Links) Klein Geaderd Witje (Rechts) Vuurvlinder (Links Onder) en Parelmoervlinder (Rechts Onder
Kleine Vuurvlinder
Distelvlinder ..(AWD)
Een trekvlinder die in wisselende aantallen in ons land gezien wordt. 
Dikkopje (Dagvlinder)
-
Nachtvlinders:
Het verschil van nachtvlinders en dagvlinders Dagvlinders vouwen in rust hun vleugels verticaal ..recht boven hun lijf samen .. Ze hebben draadvormige sprieten met aan het eind een knopje Met uitzondering van Dikkopjes ..
Sint- Jacobsvlinder (Nachtvlinder Dagactief)
Hoewel veel nachtvlinders niet fel gekleurd zijn ..is de Sint-Jacobsvlinder dat wel Hij is dagactief ..De meeste nachtvlinders verbergen zich overdag ..en worden pas wakker als het donker is.. De rups is felgeel met zwarte strepen ..Waardplant is de Jokobskruid die giftig is .De rupsen hebben daar geen last van ..maar door het eten daarvan worden ze zelf ook giftig.
Zuringspanner
Nog zo'n nachtvlinder die dagactief is ..De rups heeft schapenzuring als waardplant.
Sint-Jansvlinder
Ook dagactief .. Bloemrijke graslanden ..wegbermen ..weilanden ..duinen
Hermelijn
Waardplanten: Wilg en Populier Hij kan zelfs mierenzuur naar zijn belagers spuiten.
Wilgenhoutrups
De Wilgenhoutrups pak je niet zomaar op ..want zijn sterke kaken kunnen een flinke beet bezorgen ,,want met deze kaken vreet de rups zich een weg door wilg populieren en berkenhout Rechts de wilgenhoutrups
Stippelmot en Berkenspanner - Peper en Zout Vlinder
Een kaal gevreten boom of struik ..Larven van de stippelmot vreten aan zaden en bladeren van appelachtigen en spinnen zich helemaal in .. Enorme nesten van gesponnen draden geven bomen en struiken een spookachtige gedaante ..In deze nesten verpoppen de larven zich eerst tot rups en later tot vlinder
Stippelmot Poppen
Wapendrager 
Een geweldige camouflage ..heeft de wapendrager..Het lijkt net een stukje berkenhout.
Pauwoogpijlstaart
Roodbandbeer
 Hopwortelboorder( bedankt Nathalie
Huismoeder ..
liet zich zien in Lentevreugd
Behoord tot de groep uilen ..men noemt hem ook wel hooivlinder
Rietvink
Waardplant : Riet Grassen (Kropaar ..Duinriet)
Witte Tijger
Waardplant: Zuring en Brandnetel ..Brandnetel wordt vaak als onkruid en niet gewenst beschouwd ...maar er zijn zo'n vijftig vlinders waar de brandnetel juist heel belangrijk voor is. dus een brandnetel in de tuin ..is een feest voor vlinders
Bonte Brandnetelmot
Gamma Uil
Eenstaartje
Groene Eikenbladroller .
De Groene Eikenbladroller ... Door zijn sterke vraat kan de boomgroei verminderen .. Eiken kunnen na herhaalde jarenlange kaalvraat verzwakken en gevoelig worden voor aantastingen van bijvoorbeeld de Eikenprachtkever.
Rupsen ..
Malachietvlinder .
Uilvlinder ..
Glasvleugelvlinder .
-

1 opmerking:

  1. Wat een leuk blogje en zoveel soorten nachtvlinders, ik ken vooral de dagactieve soorten.
    Mooie foto's heb je er tussen zitten, een aantal kwamen mij bekend voor van foto uitstapjes waar ik zelf ook bij was :-)

    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen