woensdag 4 oktober 2017

Recreatiedruk Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD)

Geweldig dat we in het natuurgebied "De Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) de belangstelling voor het gebied/natuur zo zien toenemen. Jong en oud genieten zichtbaar van dit prachtige natuurgebied ..Toch heeft deze groeiende recreatiedruk op dit prachtige gebied ook zijn keerzijde.

-
De awd is een Natura 2000 gebied en behoort tot een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Per gebied zijn de Natura 2000 habitattypen en soorten beschreven (instandhoudingsdoelen) Waar behoud ..verbetering ..kwaliteit en zelfs uitbreiding qua oppervlakte in staan vermeld.
-
-
-
-
Natura 2000 = De natuur beleven ..gebruiken en vooral beschermen. Dat beschermen kunnen we doen door uitbreiding van het gebied of naar verhouding grotere rustgebieden ten opzichte van toename recreatiedruk. Ook al is de schade door recreatie direct of indirect moeilijk te beoordelen.
Grote Stinkzwam ..
-
 -
Tien jaar geleden kon je heerlijk in de vroege morgen tijdens de bronst gaan zitten in het gebied "Eendenvlak" of aan de rand van het gebied "Graaflandsbergen" ... Er was (bijna) geen verstoring en de hindes liepen overdag constant in en rond de bronstplek (Lek) ..
-
-

Jordi Segers was toen (2006) Student Wildlife Management
(Deze blog begonnen door hem:)
En deed onderzoek in de awd naar Sociale structuur en paarstrategieën tijdens de bronst en voorbronst bij damherten geobserveerd vanaf lijntransecten en met behulp van radiotelemetrie (zender/halsband)
  -
-
In die periode waren er sporadisch (single teritoria) .. wat bronstkuilen waar te nemen in de observatiegebieden aan de zuidkant van de awd. Van een lek was nog geen sprake. Pas toen het hekwerk af was tussen ingang "Panneland" en "Oase".. trokken de herten meer richting het zuiden.
Parelstuifzwam
Flemen

Vandaag had ik een afspraak met Kees Piël (Stichting Herstel Inheems Duin KLIK ). Kees Piël en Harry Hobo (Stichting Natuurbelang Nederland KLIK ) waren succesvol met de actie tegen het fietsen door de awd. (Ik steunde met vele andere die actie) Na acht jaar gaf de rechter zijn oordeel .. en trok de stekker er uit.

-
Er is weer een raakvlak  ..meer rustgebieden. En dan geen rustgebied om in alle stilte te kunnen schieten .. maar echt een rustgebied. Kees gaf aan het gebied 'Berg van Mikwel" ..rechts bij ingang "Panneland" zijn beschermde status terug te geven.
-
-
Even voor de duidelijkheid .. ik heb daar totaal geen zeggenschap over hoor. Maar mijn voorkeur zal uitgaan naar het gebied aan de zuidkant van de awd .. Het gebied "Wei van Sasbergen" en het 'Rommelbos" (Pad van Quené afsluiten). Om zo die enkele ree die daar nog zit wat rust te geven.
-

-
Afrasteringen zijn er al teveel in de awd .. vier bordjes om aan te geven dat het een rustgebied is .. moet voldoende zijn. Natuurlijk gaat dat in de winterperiode als de varens zijn afgestorven en de dekking wegvalt meer rust en minder stress geven voor die enkele ree die daar zit.
Parasolzwam
Tepelparasolzwam
De parasolzwammenfamilie is heel groot .. een stuk of veertig / vijftig verschillende. Ze zijn over het algemeen goed eetbaar maar er zitten er tussen die giftig zijn. Dus je moet wel een kenner zijn. De vaalroze parasolzwam en de gegordelde zijn giftig.




-
Fitis
-
Zoals ik eerder al vermelde .. 13,3% in Nederland is Natura 2000 gebied ..trekken we daar het water van af .. dan houden we netto 8% land over .. Dat gaan we toch niet alleen gebruiken om te recreëren ..daar mag toch wel een groot gedeelte rustgebied van zijn?