donderdag 26 oktober 2017

Huis te Warmond

Op het park van het Landgoed 'Huys te Warmont' .. zijn de paden zompig door de overmatige neerslag van de afgelopen tijd. In het  "Bos van Krantz" zie ik licht branden. Een sprookjesachtig sfeertje die men vroeger anders interpreteerde ..
-
Het ontstaan en verschijnen van paddenstoelen en zwammen werd vaak in de magische of duivelse sfeer verklaard .. De snelheid waarmee paddenstoelen en zwammen kwamen en weer verdwenen  heeft daar zeker toen ook een rol bij gespeeld. Men had voor alles wel een dader. En de fantasie was groot...
-
-
-
-
Draken ..Bosgeesten .. Spoken ..Witte Wieven ..Nimfen ... Magiërs .. Bokkenrijders .. Nachtridders ..Elfen ..Dreutels .. Druïden..Lange Wapper .. Watergeesten .. Aardgeesten .. Man met de Haak .. Brahmanen ..Sjamanen ..Reuzen .. Dwaalgeesten ..Luchtgeesten .. Nachtgeesten ..Weerwolf ..Duivel .. Woutermannetjes ..Trollen ..Heksen ..Kabouters .. Korenwolf .. Spinwijf  enz. Je kunt het zo gek niet bedenken.


Paarse Knoopzwam
Neil Armstrong : "Een kleine stap voor de mens een grote stap voor de mensheid" .. Het zijn net kleine wereldjes op zich .... waar ik nog regelmatig met verbazing kijkt naar onze aarde. Zijn wetenschappers druk bezig om buitenaards leven te ontdekken. Het is onwaarschijnlijk dat leven alleen op aarde voorkomt. 
-
-
-
Spekzwoerdzwam 
Door heksenvervolging werden er in Europa zo'n 30.000 tot 60.000 mensen geëxecuteerd waarvan het grootste aantal vrouwen. Ze werden beschuldigt banden te hebben met de duivel. In Nederland was de eerste heksenverbranding rond 1500 (Gelderland) De laatste was rond 1610.
Spekzwoerdzwam
-
Pruikzwam
De Pruikzwam is in 2016 uitgekozen tot paddenstoel van het jaar. Hij staat als bedreigd op de Rode lijst ..en staat op de Europese lijst van de meest bedreigde paddenstoelen van Europa. We zien hem hoofdzakelijk op oude beuken of beukenstammen. Het vruchtlichaam is eetbaar ..misschien is dat wel de reden dat de oude Pruikzwam weg is. (Hing op grote hoogte)  Nu nog twee op boomstammen op de grond. (hopelijk blijven die daar dan ook)
-
-
-
-
Soms moeten de experts er maar naar kijken .. Weet u het ..ik hoor het graag bossie532@gmail.com  Ook deze mooie drie bolletje hieronder :) 
-
Wimperzwammetje
Een vrouw die ik daar sprak wist veel mooie paddenstoelen te vinden.. Ze liet me ook de pruikzwam zien (Dat wist ik van iemand die ik sprak in de awd ..maar kon hem zelf niet vinden)
-
-
-
-
Nu is het niet echt ideaal om dit te fotograferen met de 150 - 600 mm lens..En dat met zeer weinig licht ..  gelukkig is het digitaal .. Je moet er toch niet aan denken ..een rolletje van 12 of 24 foto's :)