dinsdag 10 oktober 2017

Waarnemingen

In september vielen de vruchten al vroeg van de bomen en struiken.  De berken verkleurde al begin september .. en de kastanjebomen waren al heel vroeg bruin van kleur .. Of dat de  schuld van de kastanjemineermot was? .. Dat zou zomaar kunnen. Alles leek er op dat we een vroege herfst zouden krijgen.
-
-
Waar normaal gesproken de bronstactiviteiten enorm zouden moeten toenemen. Zien we juist een afname ..en lijkt het er op dat de vrouwtjes (hindes) er nog niet aan toe zijn.


-
-
Eigenlijk is dat niet eens zo vreemd .. De edelherten bronst was dit jaar in het Park de Hoge Veluwe ook twee weken later dan normaal. Moeilijk om te bepalen dat zoiets door de opwarming van de aarde komt.
-
-
 De boswachter van het Park de Hoge Veluwe geeft het droge voorjaar de schuld. Daardoor minder voedsel en slechtere conditie van de hindes. Maar of hij dat wetenschappelijk weet te onderbouwen? Daar ben ik niet zo zeker van. Er is juist een extreme hoeveelheid water gevallen. 
-

De opwarming van de aarde .. met meer regen (extreem toegenomen per jaar) en een stijging van de temperatuur .. een zeespiegel die sneller stijgt dan we dachten. Een bodem die daalt. Biodiversiteit die achteruit holt ..vergif die ons water voedsel en lichaam zwaar op de proef stelt ..Er spelen zoveel factoren een rol die met elkaar te maken hebben.
Argusvlinder
Paring
We hebben dit jaar veel argusvlinders waargenomen in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) In 2016 was het de vlinder die het het slechts deed van alle vlinders. Via Telmee en Waarnemingen.nl werden 100 argusvlinders gemeld op 68 locaties.



Paring Argusvlinder
 -
-
Waar zijn alle insecten gebleven? stond te lezen in Science.
Wetenschappers hebben de daling van het aantal bijen en vlinders redelijk goed in beeld. Maar motten ..kevers..en talloze andere insecten is een ander verhaal.
Bont Zandoogje
Vuurvlinder
-
-
Wel bleek uit onderzoek dat in 24 jaar tijd een achteruitgang vastgesteld werd van 78 procent. Het geringe aantal insecten zou onder andere komen door verandering in het landgebruik (meer stikstof en gewasbeschermingsmiddelen)..verlies aan leefgebied en klimaatverandering.
-
-
Daarom is het niet gewenst om zomaar iets te roepen bij een
verandering die plaatsvind in de natuur ..onderzoek en meerdere factoren moeten worden onderzocht. Zo ook bij een latere bronst.
 -
Icarus Bruintje
-
.
Het was prachtig weer .. zondag 8 oktober met Ghita en Herman ..Op één buitje na ..maar dat stelde weinig voor.Wel heel leuk dat we meerdere argusvlinders zagen vliegen.
-
In het gebied 'Eendenvlak" (Vliegersmonument) is het rustig in het lek .. de bronstplek is vergeleken met een tiental jaren geleden uitgestorven .. vroeger stonden hier de geweidragers om de tien vijftien meter van elkaar. Nu zien we fotografen het gebied doorkruisen.
Maak toch verd.....n van dit gebied tijdelijk een rustgebied ..