woensdag 4 april 2012

Polder Poelgeest

Vandaag 3 April 2012 ga ik naar Polder Poelgeest..Ik denk aan Jan Wolkers.."Terug naar Oegstgeest"..Want door Ghita was ik er nog niet zo lang geleden ook al geweest...En toen maakte we ook al gouden momenten mee..( Balts Fuut) in dit prachtige gebiedje in Oegstgeest Zie:  http://awd-bossie.blogspot.com/2012/03/gouden-moment.html ..

De Zwarte Zwaan
De naam Zwarte Zwaan: ..We maken allerlei (risico) calculaties..Maar toch gebeuren er allerlei dingen waar we geen rekening mee houden..In de belegingswereld praat men over "De Zwarte Zwaan"..Nassim Nicolas Taleb..schreef daar een boek over..
Het was in de 17de eeuw dat Willem de Vlaminqh als eerste Europeaan verslag deed  van de Zwarte Zwaan..bij zijn tocht door Australië..Wij kunnen miljoenen Witte Zwanen zien..Maar we hoeven maar één Zwarte Zwaan te zien..en al onze kennis is vergruist..
Dus hoort U mensen praten over de Zwarte Zwaan..?...Dan is het goed mogelijk dat het om geld gaat ..


Tureluurs
En daar is hij dan de Blauwborst..een prachtig vogeltje..Die misschien zijn naam wel te danken heeft ..aan het blauwtje wat hij opliep bij de Roodborst..Nee. hoor :) ..Hij schijnt familie te wezen van de Lijsters..Deze zangvogel die als eerste terugkomt uit Afrika..
Heeft U eenmaal een Blauwborst gezien...Dan is de kans groot dat hij er volgend jaar weer zit..
Vandaag liet de Blauwborst zich af en toe zien..soms hoorde je hem wel..maar zat hij diep in het riet..
af en toe zat hij vrij op de bovenkant van een rietstengel..En gelukkig liet hij even zijn mooie oranje veertjes zien....Ja..Een geweldig vogeltje!
En dit..Nou dit is onze onder gewaardeerde Wilde eend..
En wat een kleuren hé..!! Normaal gesproken neem ik deze eend niet snel op de foto..
Maar hij was zo bezig om zich op te maken...Ja..toen kon ik het niet laten ...
Wat vliegt hier over?...Ik weet het..
maar al had ik ergens deze foto gezien..Dan had ik het waarschijnlijk niet geweten :)
Grutto
Deze steltloper is wel mensen gewend denk ik..want op een kleine afstand kon je hem fotograferen..
Wintertaling
De broedgebieden van de weidevogels zijn dit voorjaar zeer droog wegens het uitblijven van regen. De stichting Landschap Noord-Holland geeft daarom boeren een vergoeding die hun grasland of greppels ruim onder water zetten.

Als de boeren dat doen, komen bodemdieren zoals regenwormen naar boven en kunnen ze dienen als voer voor de vogels. Als de grond droog is, kruipen de wormen dieper de grond in, waardoor ze niet bereikbaar zijn voor weidevogels als de kievit, grutto, tureluur en scholekster. Daardoor hebben de vogels minder energie om eieren te leggen.


De eieren die wel gelegd worden, zijn veelal kleiner. De jongen die uit zo'n ei komen, sterven eerder wegens gebrek aan energie. De stichting voerde deze actie vorig jaar ook uit. Toen kwamen veel weidevogels op de natte graslanden en broedden er meer vogels
Ik ben niet zo lang geweest...Maar in dit gebied valt veel te zien en te beleven.
Nu waren ze bezig om bomen te planten in dit gebied..
De mensen die daar aan het werk waren genoten ook van het gebied..en waren op de hoogte wat er in dit gebied gebeurde..E'n van hen vroeg namelijk " En!!..De Blauwborst nog gezien? "...
Ja Leuk.. ;)