zondag 22 augustus 2010

Bramentjid


Bij Mooiste Vossen H.B. toegevoegd..De Kwijlende Vos.: Zie Rechts
Foto's toegevoegd bij Gast foto's..Ingezonden via Mail : Zie Rechts
Via Mail Ontvangen...Nieuwsbrief no. 10 - augustus 2010
Met o.a. ........Ook afschot damherten niet vanzelfsprekend
-
Deze morgen pakken we vroeg Ingang Panneland..Wie zijn We?
Nou: Herman Versteeg..Gertjan Pols... Bart Pols en ik..Maar net op het moment dat we naar binnen willen gaan...Komen Erik en Johanna het parkeerterrein opgereden...Zij lopen met ons mee naar het achtergebied.
Het blijft deze dag lang donker..En het lukt ons niet om op dat moment mooie foto's te maken...Ook Erik komt nog licht te kort..ondanks 1600 ISO.
.....Het is weer echt de tijd voor: Bramen plukken. Menigeen zoekt de bosjes af om het natuurproduct pur sang te kunnen vinden. Je ziet dan ook veel mensen met een klein emmertje of zakje voorzichtig de bosjes bekijken.....want de braamstruiken hebben behoorlijke stekels en staan bovendien vaak tussen de brandnetels.......De Vos heeft deze periode eten in overvloed...En is nu even moeilijk te spotten.
Tip: Eet geen bramen die lager hangen dan 60/70 cm...ze kunnen eventueel besmet zijn met de worm van de Vos...Via ontlasting..Deze worm levert voor de mens een ongeneeslijke ziekte op...En in het ergste geval is het dodelijk voor de mens.
We zien langs het Eiland van Rolvers een hert te water gaan..
Voor het mooie is het te donker..
Maar het blijft leuk natuurlijk..om er foto's van te maken.
Opeens staan Gert en ik op een kleine afstand van een ijsvogel die stil op een betonnen randje zit...
Maar voor dat ik mijn camera te pakken heb..Is de Ijsvogel gevlogen....
We drinken halverwegen de Duizendmeterweg een bakkie...
Eri k en Johanna..nemen afscheid..en gaan een andere kant uit.
De duindoorn (Hippophae rhamnoides) is een tweehuizige struik; er zijn mannelijke en vrouwelijke planten.De bessen zijn zuur en rijk aan vitamine C. In de winter kunnen de bessen gaan gisten, hierdoor kunnen vogels als de lijster dronken worden.Hiernaast is de duindoorn de waardplant voor een groot aantal Lepidoptera-soorten: Acleris hippophaeana, zwartstipvlinder (Agrochola lota), perentak (Apocheima pilosaria), groentje (Callophrys rubi), hyena (Cosmia trapezina), grote wintervlinder (Erannis defoliaria), bastaardsatijnvlinder (Euproctis chrysorrhoea), Gelechia hippophaella, Hyles hippophaes, tweestreepvoorjaarsuil (Orthosia cerasi), populierenwespvlinder (Paranthrene tabaniformis synagriformis), Semiothisa alternaria, appelglasvlinder (Synanthedon myopaeformis) en de micronachtvlinder Gelechia hippophaella.* Bron Wikipedia
Meerdere damherten in het duingebied.
GertJan Pols en Ik hebben een weddenschap..
Ik zeg dat het een Kauw is...Maar volgens Gert is het een Kraai.
Weet U het zeker..Laat het dan even weten..
Als het goed is..dan heb ik een biertje (en pinda's) tegoed van Gert :)
We gaan even over op de macro...Altijd leuk....
Sporen van de een zwam.
We worden op het Groot Zwarteveld....Goed in de gaten gehouden.
Herman...Bart en GertJan...Op het Witteveld..
Parasolzwam...Het is de grootste paddenstoel in Nederland.De verschuifbare ring en de slangehuidtekening zijn kenmerkend. De hoed kan gebakken worden en smaakt dan uitstekend. ...Het eten van de rauwe paddestoel kan echter tot ernstige indigestie leiden.
Heksenboter of runbloem (Fuligo septica) is een slijmzwam. Het bestaat uit een geel plasmodium dat zich kan verplaatsen en daarbij een glanzend spoor achterlaat. Heksenboter voedt zich met micro-organismen.Heksenboter komt in de hele wereld algemeen voor op dood hout en heeft in verschillende landen vergelijkbare namen als "Troll butter", "Dog vomit slime" (Engels) en "Trollsmör" (Zweeds).
Rare verschrompelde dingen zijn het, die witte kluifzwammmen (Helvella crispa). De stelen zijn hol en gegroefd en de hoed golvend zadelvormig. In de zomer en herfst algemeen voorkomend op zand, klei en leem in bossen.

De parelstuifzwam (Lycoperdon perlatum) is een witte stuifzwam. Wanneer deze buikzwam rijp is komen de sporen vrij uit een centrale opening aan de bovenkant van het vruchtlichaam.
Een boleet is een vlezige paddestoel met een centrale, zelden zijdelings geplaatste, steel en een gewelfde hoed die aan de onderzijde voorzien is van een buisjeslaag. De buisjeslaag kan dun tot tamelijk dik zijn, en is gemakkelijk van de hoed te scheiden.
Meer van deze wandeling zie: Herman Versteeg: http://www.natuurfotograafversteeg.nl/
en/of GertJan Pols http://polsjes.blogspot.com/  ............
En omdat ik het niet kan laten...Een paar van Sail Ijmuiden..
Sail ...2010...In Ijmuiden.