dinsdag 31 juli 2018

Leren ...

Eigenlijk zijn we met z'n allen geschrokken van de gevolgen van de weersomstandigheden in de natuur. Een hittegolf en de lange droogte heeft ook de natuur in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) keihard geraakt. Hier in het gebied 'Paardenkerkhof' en 'Toortsenvlak' zien we de gevolgen van de droogte en de verzengende hitte.


-
-
-
-
-
-
Bomen en de metershoge adelaarsvarens onttrekken met hun lange wortelstokken veel water.Daarentegen geven ze dieren en planten de beschutting die ze hard nodig hebben.. 
-
Kleine Parelmoervlinder - Issoria lathonia
Argusvlinder - Lasiommata megera
Argusvlinder - Lasiommata megera
-
-
-
Door de strenge droge winter (Denk aan de Siberische Beer) met ijskoude wind...Kreeg de heide op het 'Toortsenvlak" het al moeilijk. Nu met deze droge periode en de gevolgen van stikstofdepositie heeft de heide minimaal een jaar van herstel nodig. Misschien dat ze volgend jaar weer prachtig in bloei staat. Laten we het hopen.
-
-
Argusvlinder - Lasiommata megera
Argusvlinder - Lasiommata megera
Ook nectarplanten waardplanten hebben het moeilijk ..Hier en daar worden nectarkroegen geplaatst waar zeldzame vlinders voorkomen. Zo ook voor de zeldzame kleine heivlinder die we zo misschien kunnen behouden.
-
-
-
De natuur heeft een klap gehad .. de gevolgen zullen nog lang merkbaar zijn. Toch is de natuur sterk genoeg om zich te herstellen .. Maar wij als mensen hebben een waarschuwing gekregen. De landbouw moet toch echt rekening gaan houden met een hogere waterstand.
Daar is dan één van de pubers ..
Nog een beetje onzeker … en de wereld nog moet ontdekken..
Een grote bek … even testen..
Wat boos en wat grommen …?
En dan kijken wat het effect is ..
Het zijn foto's van een tijdje geleden …. ik denk van de laatste stortbui voor de droogteperiode .. Op zo'n moment denk je dat het een tijd gaat duren voordat de grond weer droog is.
-
-
-
-
Een grote bek moet de puber snel afleren. Maar het is zeker niet de laatste keer dat ze even moet laten zien dat er niet valt te sollen. Opvoeding is dan ook een herhaling van zetten.